Bende van De Schepper weg met vijftien maanden celstraf

De zogenaamde “bende van De Schepper” met kopstuk Willy De Schepper uit Asse, kwam er gisteren voor de correctionele rechtbank in Brussel relatief goed van af met vijftien maanden cel voor zware diefstallen, oplichting, heling en autozwendel. Het kopstuk blijft aangehouden omdat hij zijn vier jaar celstraf, die hij gepresenteerd kreeg voor vroegere misstappen, nu effectief moet uitzitten.

De waslijst van feiten dateert uit de periode 1993 tot 1996. Er stonden veertien betichten terecht van wie er een niet opdaagde. Voor twee achtte de rechtbank zich onbevoegd omdat zij op het ogenblik van de feiten minderjarig waren. Een beklaagde kreeg de vrijspraak, voor een andere werd de zaak sine die uitgesteld en al de overigen kregen straffen van vier maanden met uitstel tot 15 maanden effectieve gevangenisstraf.

Kopstuk De Schepper was gespecialiseerd in het ontmantelen van gestolen luxewagens. Van vier auto’s werd in zijn garage één nieuwe gemaakt die in een ander kleurtje werd gespoten. De zwendelaars deinsden er niet voor terug een gestolen auto, die werd ontmanteld en voorzien van een nieuw chassisnummer, voor de tweede maal op de stalplaats van de politie van Etterbeek te gaan stelen. De rechtbank achtte het bewezen dat De Schepper het middelpunt was van de autozwendel en dat hij van de herkomst van de wagens op de hoogte was.

Luxepaardjes zoals Mercedes, Porsche, BMW, VW Golf, Peugeot Cabriolet waren topfavorieten om “gestolen” te worden en zo van de verzekeringsmaatschappijen een fikse schadevergoeding te innen. De “gestolen” wagens werden soms ook voor een vriendenprijsje van de hand gedaan aan kompanen. De rechtbank verwees in het vonnis naar meerdere getuigen die bekenden de diefstal mee georganiseerd te hebben om de verzekeringsmaatschappij op te lichten.

Uitbetaling

Ook geënsceneerde ongevallen behoorden tot hun specialiteit. De omnium-verzekeraar werd meermaals geconfronteerd met de uitbetaling van zware schadevergoedingen voor frontale botsingen tussen twee voertuigen die totaal-verlies werden bevonden. De rechter verwees in zijn vonnis naar een getuige die bekende dat “hij zijn auto nogal vlug moe was.” De veroordeelden moeten de verzekeringsmaatschappijen en de eigenaars van de voertuigen vergoeden.

De Schepper en zijn vriendin hoorden zich samen met een kompaan ook veroordelen voor heling omdat zij in 1995 een woning bouwden met gestolen bouwmaterialen. Negen velux-ramen verdwenen op een nacht bij een firma en werden geplaatst teruggevonden bij het echtpaar. Ook de roofing, isolatiewol, centrale verwarmingstoestellen, binnendeuren, stenen, gyproc-platen, een trap en een garagepoort waren “ontleend”.

Het paar kon de herkomst van deze goederen niet verantwoorden. De kompaan die de goederen ontvreemdde bij zijn werkgever, beweerde dat het om “afbraakmaterialen” ging.

Bron » Het Nieuwsblad