“Als men echt van goede wil is, dan is de zaak rond de Bende binnen 2 maanden opgelost”

David Van De Steen is ervan overtuigd dat de zaak rond de Bende van Nijvel binnen twee maanden opgelost kan worden, als alle beschikbare informatie gebruikt zou worden. Zeker nu er nóg een man getuigd heeft op zijn sterfbed. David Van De Steen verloor bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst zijn ouders en zusje, zelf raakte hij zwaargewond. Hij blikt bij Radio 2 Oost-Vlaanderen vooruit op 2018.

2017 is een heftig jaar geweest voor David Van De Steen. De Bende van Nijvel was alomtegenwoordig in het nieuws en dat had veel impact op het gezin van David Van De Steen. “Het was allesoverheersend in ons leven”, zegt hij, “het zijn flashbacks, het is niet simpel om er nu zoveel jaren later nog altijd constant mee bezig te zijn.”

Maar voor 2018 heeft Van De Steen toch opnieuw wat hoop. “Als men echt van goede wil is, dan is de zaak rond de Bende van Nijvel binnen de twee maanden opgelost.” Hij zegt dat nadat er een nieuwe getuigenis is opgedoken, van een negentiger op zijn sterfbed. De man verklaarde dat hij destijds een loods verhuurde, die gediend zou hebben als safehouse voor de Bende van Nijvel.

De man die de loods huurde, werd verdacht van een moord in het Brusselse. Tijdens het onderzoek naar die moord kwamen speurders bij de loods uit en ontdekten ze de schuilplaats van de Bende. Dat was volgens de getuige in het jaar 1987.

Maar toen de reconstructie van de moord moest plaatsvinden, is het hele dossier naar Charleroi verplaatst. “Er is dus mee geknoeid”, zegt David Van De Steen. Hij heeft de informatie van de nieuwe getuige ook overgemaakt aan de speurders. Maar “alles wat je afgeeft van tips wordt op een zijspoor gezet”, zegt hij.

Van De Steen kijkt ook uit naar de film over de Bende van Nijvel, van regisseur Stijn Coninx. “Niet schieten” komt uit in het najaar van 2018.

Bron » VRT Nieuws