Slachtoffer Bende van Nijvel: “Ik weet niet hoe ik zal reageren als ze de overval gaan verfilmen”

Regisseur Stijn Coninx en bekende acteurs als Jan Decleir en Viviane De Muynck zijn druk in de weer in Aalst. Voor een film over de slachtoffers van de Bende van Nijvel wordt gefilmd in residentie Piccadilly.

Het is de woonst van de grootouders van David Van de Steen, anno 1985, die volledig is nagebouwd in een flat aan de rotonde Haring. Van de Steen werd door zijn opa en oma opgevoed nadat zijn ouders en zusje voor zijn ogen werden doodgeschoten door de Bende van Nijvel. Dat gebeurde aan de Aalsterse Delhaize op 9 november 1985.

Davids boek Niet schieten, dat is mijn papa wordt nu door Stijn Coninx verfilmd. “Nu ze opnames maken in Aalst, ga ik geregeld eens kijken”, zegt Van de Steen. “Ik werk heel intens samen met Stijn, om alles nauwkeurig te ontwikkelen. Ik ben er graag bij, al heb ik soms wel flashbacks. Ik weet niet hoe ik zal reageren als ze de overval zelf gaan verfilmen.”

Reconstructie

“In 2010 vond er wel al een reconstructie plaats voor het VTM-programma Telefacts. Dat was op de parking van de Delhaize. Maar de huidige opnames zullen nog meer in detail gaan. Ik probeer dus voor mezelf goed het verschil te maken tussen wat echt gebeurd is en wat nu plaatsvindt.”

Voor de opnames in en rond het Delhaize-warenhuis zal de filmploeg evenwel Aalst verlaten. “We kunnen deze winkel geen drie weken inpalmen”, zegt location manager Jo Van Hende. “Bovendien moet het interieur volledig hetzelfde zijn als in 1985. De kant van de Delhaize aan de Parklaan wordt nagebouwd in Mechelen, de achterzijde aan de parking verrijst in Turnhout.”

Oktober 2018

Jan Decleir vertolkt de hoofdrol in de film, hij vertelt het verhaal van David door de ogen van de grootvader. Ook Viviane De Muynck en Jonas Van Geel spelen mee. De film komt in oktober 2018 in de bioscoop.

Bron » Het Nieuwsblad