Slachtoffer Bende van Nijvel woont 32 jaar na datum ‘begrafenis’ van ouders en zusje bij

De begrafenis van de ouders en het zusje van David Van de Steen, slachtoffers van de bende van Nijvel, werd vrijdag in de gietende regen nagespeeld op het kerkhof van Aalst. Daar werden opnames gemaakt voor de film van Stijn Coninx.

“Het is alsof ze het hierboven zo besloten hebben”, zegt David Van de Steen (41) terwijl hij de gutsende regen aanschouwt. Hij is trouwe aanwezige op zowat alle opnames voor de film: eerst in de Pontstraat en aan de Parklaan in Aalst, later in onder meer Erpe-Mere en vrijdag aan het stedelijk kerkhof.

Opnieuw in de regen

Een zware scène, de begrafenis van de familie van David na de aanslag op de Delhaize op 9 november 1985, werd er helemaal nagespeeld.

“Tweeëndertig jaar geleden was er ook regen”, weet Yvan De Smet (58) uit Lede, die begrafenisondernemer speelt in de film en ook destijds de begrafenis regelde. “Ik was toen amper 26, net in dienst”, vertelt De Smet. “Ik herinner mij de massa die de begrafenis bijwoonde en de woede die er heerste.”

Beelden komen terug

Ook Helga Pellerin (48) uit Aalst is figurant. “Wij woonden in de Lokerenveldstraat, tegenover de parking van Delhaize”, zegt ze. “Net voor het drama gebeurde, ben ik met mijn moeder nog boodschappen gaan doen. We hoorden geweerschoten en zagen dat ze op de parking met kalasjnikovs schoten op alles wat bewoog. Ik was amper zeventien, maar die beelden komen nu allemaal terug.”

David Van de Steen, toen negen jaar, was er 32 jaar geleden niet bij op de begrafenis. Zijn heup was aan flarden geschoten en hij lag nog acht maanden in het OLV-ziekenhuis. “Ik heb een paar beelden op tv kunnen meepikken”, zegt hij. “Ik heb daarvoor nog gevraagd of ze mijn zus in de kist wilden leggen in het nieuwe kostuumpje dat ze net gekregen had, iets new wave. Ik herinner me de zwaarte van die beelden, hoe donker de kerk leek met die dikke, stoffige doeken die er hingen. Ik vroeg me constant af: is dat nu echt, liggen in die kist nu mijn ouders en mijn zus? Ik kon mij daar geen voorstelling bij maken.”

Kantje boord

“Voor mijn grootvader was het de hel om door te gaan”, gaat hij verder. “Hij is nadien nooit meer naar het kerkhof geweest, het was te zwaar voor hem. Ik ben in die periode erg bergaf gegaan en het is kantje boord geweest. Deze opnames bijwonen, geeft mij een voorstelling van hoe het ongeveer geweest moet zijn. Ik weet al dertig jaar waar het graf van mijn ouders ligt, dus ik kan het onderscheid maken tussen film en realiteit.”

De film vertrekt vanuit het perspectief van de slachtoffers, en dan vooral vanuit de visie van de grootvader van David, die zes jaar geleden overleed. Jan Decleir speelt die rol. Hij zonderde zich vrijdag geregeld af om zich volledig in te leven.

“Ik ben ervan overtuigd dat bekend is wie de daders zijn”, zegt Van de Steen over het onderzoek dat nergens toe leidde. “Alleen zijn er nog een paar die eerst moeten overlijden voor de waarheid naar boven zal komen.” In oktober 2018 komt de film in de bioscopen.

Bron » Het Nieuwsblad