Astrid, het digitale communicatienetwerk van de Belgische hulpdiensten, blijkt eenvoudig af te luisteren. Dat meldt het ICT-vakblad Data News. Guy De Wilde, die als commissaris van de Federale Politie tien jaar voor het Astrid-project werkte, nuanceert.
Met een eenvoudige scanner, een laptop en een stukje open source decodeersoftware kan de communicatie tussen de hulpdiensten zonder veel moeite onderschept worden, zo beweert Data News op basis van een zoektocht op gespecialiseerde internetfora. “Het werd ons bevestigd door meerdere bronnen waaronder een hooggeplaatst iemand bij de Federale Politie”, luidt het.
“Dat het eenvoudig af te luisteren zou zijn, is een brug te ver”, zo zegt Guy De Wilde, die mee aan de wieg stond van het communicatiesysteem. “Over de veiligheid van het systeem valt niet te klagen. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van ’trunking’, een systeem waarbij snel van radiokanaal veranderd wordt waardoor het heel moeilijk wordt om het af te luisteren”. “We hebben ook nooit meegemaakt dat het systeem gehackt is, wat natuurlijk niet wil zeggen dat er nooit aanvallen geweest zijn”.
Data News citeert ook John Baekelmans, betrokken bij de oprichting van het Astrid-netwerk, dat “alle communicatie die over Astrid gaat niet versleuteld is”. “Dat klopt voor routineomstandigheden”, zegt De Wilde, “maar specifieke politie-eenheden werken wel al met encryptie”.
Volgens Data News heeft Astrid enkele maanden geleden wel beslist om dan toch encryptie te activeren, maar moeten nu ook nog alle toestellen op het netwerk omgeschakeld worden vooraleer de versleuteling effectief toegepast wordt.
Bron » Gazet van Antwerpen