Geen geld voor radio’s hulpdiensten

Astrid, de beheerder van het communicatienetwerk van alle politie- en hulpdiensten in België, verkeert in geldnood. In die mate dat de beheerder openlijk toegeeft dat hij weet heeft van 75 probleemgebieden met het bereik van draagbare radio’s. Dat vernam De Tijd en bevestigt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries.

Tijdens de recente brand op de Kalmthoutse Heide was er een probleem met het bereik van het Astrid-communicatiesysteem. Maar de lijst met soortgelijke probleemgebieden is dus veel langer. “Die 75 problemen zijn heel divers”, zegt Langhendries. “Het gaat zowel om problemen met de dekking van de radiotoestellen in wagens als van de draagbare toestellen. Ook de locaties zijn zeer uiteenlopend, gaande van bosrijke gebieden tot welbepaalde gebouwen.”

Al drie opeenvolgende jaren (2009, 2010 en 2011) zijn de subsidies voor de nodige investeringen uitgebleven. “De weigering van de federale overheid betekent een echte tegenvaller. De gevolgen van de drastische cost cutting kunnen echter dramatisch zijn. Er is verzaakt aan aanwervingen die absoluut noodzakelijk zijn om tegemoet te komen aan de kwaliteitseisen, die nodig zijn om de betrouwbaarheid van de dienst- verlening te bewaken.

In het geval van een zware technische crisis beschikt het netwerk bovendien niet over een datacentrum om naar uit te wijken. Dat is een besparing op de uitgaven, maar onze veeleisende gebruikers lopen aanzienlijke risico’s”, luidt het.

Bron » De Morgen