Een poging tot brandstichting
10 Mei 1979
Het racisme en de door het Front de la Jeunesse uitgeroepen burgeroorlog tegen vreemdelingen zal eind 1980 tot moord leiden. Maar ook bij de VMO wordt hun extreem-rechtse ideologie in geweld omgezet. In de lente van 1979 werden in Antwerpen een reeks Turkse cafés met geweren beschoten en met brandbommen bewerkt. Dit was onder meer het geval op 10 mei 1979.
Toen werd gepoogd een café aan de Brederodestraat in brand te steken. Drie VMO-aanhangers werden ingerekend. De gewezen Hell’s Angel Roland Guelinckx, vroeger reeds betrokken bij een overval op een bejaarde winkelierster te Hingene, Jan Van Cauter, handelaar in elektrische artikelen te Beveren-Waas en Walter Celis uit Borgerhout.
De drie hadden eerst wat gepintelierd in het café Odal van VMO-leider Eriksson. Bij de brandstichting met molotow-cocktails werd een cafébezoeker licht gewond. Het geweld stopte hier niet bij. In november 1979 schopten een vijftiental VMO-militanten herrie in een herberg in de Kerkstraat te Oostende. Ze bedreigden de klanten en rukten anti-fascistische affiches van de muren.
Een van de verbruikers, een Algerijnse gastarbeider, werd in het toilet afgetuigd en diende later medische verzorging te krijgen. Eveneens in Oostende waren voordien al enkele VMO-leden door de politie ondervraagd, verdacht van een overval op een zwarte op 30 juni 1979. De racistische haatcampagnes van de VMO missen hun uitwerking bij de jeugd niet.
In mei 1980 kwam in Mechelen een jongerenbende in het nieuws, de Outlaws genaamd. Eerst sloegen ze een café aan de Vismarkt in de vernieling, later begon de bende in de Mechelse straten jacht te maken op jonge Marokkaanse immigranten. Op vrijdag 1 mei 1981 pleegden zeventien man een overval op een Marrokkaans café in de Veldstraat in Sint-Niklaas.
De zes aanwezige vreemdelingen werden bewerkt met stokken en fietskettingen, tafels en stoelen werden aan diggelen geslagen. Nadien vergezelden twee Marokkanen de politie in een speurtocht in enkele herbergen. Toevallig troffen zij in café Het Schipke een van de overvallers aan, die aan de politie de namen van de overvallers verried.