VMO

Bert Eriksson

Paramilitaire leider

Armand Albert Eriksson, geboren in Antwerpen op 30 juni 1931 en gestorven in Westdorpe op 2 oktober 2005, was van 1971 tot 1981 leider van de Vlaamse extreemrechtse paramilitaire organisatie Vlaamse Militanten Orde. Eriksson was de zoon van een Finse schipper en een Vlaamse moeder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij lid van de Hitlerjugend in Vlaanderen. In 1950 bood hij zich aan om te vechten tegen het communisme in de Koreaanse oorlog. Bij zijn terugkeer sloot hij zich aan bij de Vlaamse Militanten Orde.

In 1968 opende Eriksson een café in Antwerpen, Odal, dat al snel een verzamelplaats voor rechtse Vlaams-nationalisten zou worden. Vanaf 1971 werd hij de leider van de VMO die hij met een aantal gelijkgezinden opnieuw had opgericht. Met behulp van anderen groef hij in 1973 de stoffelijke resten van ex-collaborateur Cyriel Verschaeve op en bracht ze vanuit Oostenrijk naar Alveringem in West-Vlaanderen. Hij beweerde later ook de resten van Staf de Clercq en Anton Mussert opnieuw begraven te hebben.

Bert Eriksson

Bert Eriksson

De vele incidenten tijdens acties en betogingen en het feit dat de VMO op een militaire manier georganiseerd werd leidde in 1981 tot een proces wegens het vormen van een “privémilitie”. Op 4 mei 1981 werd de VMO veroordeeld als privé-militie en besloot de toenmalige VMO-leiding om de organisatie te ontbinden. Ondanks enkele verdere gerechtelijke stappen van de organisatie werd het vonnis toch uitgevoerd en bracht Eriksson een jaar in de cel door.

Na zijn vrijlating hield hij zich vooral nog bezig in zijn café, terwijl veel ex-VMO’ers zich met het Vlaams Blok verbonden. Bert Eriksson had tijdens een optreden van Skrewdriver in België een ontmoeting met Ian Stuart Donaldson. Ian Stuart vermeldde dit tijdens een interview. Ook tijdens zijn laatste levensjaren gaf Bert Eriksson nog een toespraak op een bijeenkomst van Blood & Honour ter gelegenheid van de herdenking van de geboortedag van Adolf Hitler.

Hij overleed in Westdorpe, een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen – Nederland, op 2 oktober 2005 op 74-jarige leeftijd aan een longaandoening. Op zijn uitvaart waren tal van extreemrechtse Vlaams-nationalisten en Groot-Nederlanders aanwezig. Luc Vermeulen, de actieleider van Voorpost was alleszins aanwezig, zoals getoond tijdens een reportage van RTBF.