Bouhouche & Beijer
Het meest beruchte criminele duo uit de jaren ’80. Hun naam wordt vermeld in bijna iedere grote affaire uit de jaren ’80. Ze waren begonnen als brave rijkswachters maar ergens tijdens hun carrière is het misgelopen. Ze hadden geld, ze hadden wapens waarmee ze konden werken en ze hadden connecties. Hun partner in crime Christian Amory zorgde in Bergen voor een doorbraak in het dossier van de Bende van Nijvel. Hij lag mee aan de basis van de arrestatie van de Borains.
Op een vergadering in 1987 van onderzoeksrechters die betrokken zijn bij het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt verklaard dat “de mogelijke betrokkenheid van Madani Bouhouche en Robert Beijer bij de feiten van Waals Brabant hoe langer hoe minder kan worden uitgesloten. Vanuit deze optiek hebben wij gesteld dat een hechte samenwerking noodzakelijk is.” Het is niet zozeer de vraag of ze betrokken waren bij de feiten maar welke rol ze hadden in de organisatie.
Bende Haemers
“Hij mocht alleen mee met het overvalcommando omdat hij absoluut niet bang was als hij cocaïne had gesnoven. Dan ging hij er met veel geweld tegenaan. Je hoefde hem maar een UZI in zijn handen te stoppen en hij knalde erop los.” De grote blonde, Patrick Haemers, en zijn bende zaaiden in jaren ’80 angst en terreur bij de bewakingsfirma’s die geld transporteerden.
Een lange lijst van overvallen op geldtransporten hebben ze op hun geweten, maar internationale bekendheid verkregen ze toen ze in 1989 minister van Staat Paul Vanden Boeynants hadden ontvoerd. Patrick Haemers pleegde nadien – vlak voor zijn proces – zelfmoord in zijn cel, maar zijn naam zal altijd verbonden blijven aan de die van de Bende van Nijvel. Zijn lengte, het feit dat hij met wapens kan omgaan en het feit dat hij door getuigen werd gezien in Aalst, maken van hem een hoofdverdachte in dit dossier.
Bende De Staerke
Momenteel is het spoor-De Staerke morsdood. De details vervagen, maar er zijn drie zaken die we zeker weten. Nummer één, Philippe De Staerke was in de namiddag van 9 november 1985 in de Delhaize van Aalst. Nummer twee, hij had geen enkele reden om daar te zijn.
En nummer drie, op tien november 1985 is hij een valies gaan begraven in een bos. Als je van één persoon mag zeggen dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel, dan is het Philippe De Staerke wel. Met zijn bende pleegde hij in de jaren ’80 brutale overvallen op postkantoren en warenhuizen en er waren ook verschillende gelijkenissen met de acties van de bende De Staerke en de de Bende van Nijvel.
Filière Boraine
Een groepje marginalen uit de Borinage, dat is in enkele woorden een omschrijving van de Borains. Zij waren de daders en niemand anders, dat is wat procureur Deprêtre jarenlang heeft volgehouden. Alhoewel ze voor het assisenhof zijn vrijgesproken, zijn er toch elementen die er op wijzen dat sommige leden van deze bende betrokken waren bij, of meer wisten over sommige feiten. Is het bijvoorbeeld toeval dat Chirstian Amory, een goede vriend van Bouhouche en Beijer, aan de basis lag van het spoor naar de Borains?
En waarom kreeg Josiane Debruyn een apart proces? De onvoorspelbare Debruyn was een sleutelfiguur. Zij had het wapen van Michel Cocu, de zogezegde baas van de Borains, naar de rijkswacht gebracht. Op basis van dat wapen concludeerde het parket van Nijvel dat de Borains een onderdeel van de Bende van Nijvel waren, want het wapen zou zijn gebruikt bij een aantal Bende-overvallen. Dat wapen was het enige tastbare bewijs dat het Belgische gerecht tegen de Borains had.
Lada bende
Van 1988 tot 1990 was de bende van de Lada-moordenaars actief in België. Ze pleegden een indrukwekkende reeks gratuite moorden, overvallen, diefstallen en inbraken. De bende werd geleid door Johnny Mottry uit Anderlecht, die in verband werd gebracht met meer dan 164 misdaden, en 17 moorden. Tientallen mensen werden gearresteerd voor deze zaken.
Westland New Post
Een schimmige organisatie uit de jaren ’80 met een al even schimmige leider. Een extreem-rechtse politieke groepering of een stay-behind groep die in opdracht werkte van de Staatsveiligheid? De leden van deze organisatie kregen hun opleiding van een commissaris van de Staatsveiligheid en hun leider – Paul Latinus – was een informant van diezelfde Staatsveiligheid.
Maarschalk Paul Latinus werd in 1984 dood teruggevonden in zijn kelder, hij had zich opgehangen. Maar de meeste speurders en mensen uit zijn omgevingen dachten dat iemand hem daarbij had geholpen. Alhoewel het WNP vlak voor het ontstaan van de Bende werd opgedoekt, zou het zeker kunnen dat sommige leden van de organisatie betrokken waren bij de Bende-aanslagen.
Gladio
De ontdekking van het bestaan van ‘stay behind’-netwerken in Italië, België en elders in West-Europa veroorzaakte heel wat senstatie. Deze ‘stay behind’-groepen zijn clandestiene organisaties, opgericht na de Tweede Wereldoorlog, om in geval van een Sovjetrussische invasie, inlichtingen te verzamelen en sabotagedaden te verrichten.
Wat was de werkelijke betekenis van zulke groepen? Waren er burgers die onder de dekmantel van Gladio hun eigen politieke en andere doeleinden wilden realiseren? In Italië hadden de Militaire Veiligheidsdiensten, en dus ook Gladio, een occulte rol in allerhande pogingen om de Italiaanse staat de destabiliseren. Er kan ook worden aangetoond dat allerhande vormen van internationale samenwerking, in NAVO-verband, in de strijd tegen het terrorisme de democratie uithollen.
Staatsveiligheid
De Belgische Staatsveiligheid, was zij de ‘duistere kracht’ in het Bende-verhaal? Gaf zij de opdrachten, zorgde zij voor wapens en geheime schuilplaatsen? Werkte Bouhouche en Beijer in opdracht van de Staatsveiligheid? En wie is mijnheer X uit het Bende-dossier? Was het WNP een door de Staatsveiligheid opgerichtte organisatie die aanslagen moest plegen? Vele vragen en geen antwoorden, maar er zijn steeds meer aanwijzingen die duiden op de betrokkenheid van de Staatsveiligheid bij de grootste misdaad uit de Belgische geschiedenis.
Andere
Een klein overzicht van de meest belangrijke verdachten in het Bende-dossier die niet, of nauwelijks, aan bod kwamen bij de hoofdstukken die hierboven staan opgesomd. Je vindt hier het verhaal van de criminele avonturen van de extreem-rechtse gevangenisdirecteur Jean Bultot, een man die altijd verklaart heeft dat hij de daders kent en houdt van worstelen in confituur.
Ook de avonturen van de ex-rijkswachter en de extreem-rechts gangster Martial Lekeu komen hier uitgebreid aan bod. Daarnaast vind je hier nog een korte beschrijving van Claude Dubois – de man die zijn vrouw in stukken sneed – en Claude Delperdagne, volgens sommige de reus van de Bende van Nijvel. Als laatste kan je hier ook het verhaal lezen over Johnny Mottry, de leider van de beruchte Lada Bende, die tijdens de jaren ’80 verschillende gewelddadige overvallen pleegde.