Camera’s op straathoeken, in drones, auto’s en niet te vergeten: in de kepie of op het uniform. Onder de nieuwe camerawet die er zit aan te komen, is voor ordediensten the sky the limit, zo meldt De Standaard. Houd de oren gespitst als u in de toekomst een politieman ziet. Een kleine donkere camera op zijn uniform of in zijn kepie (een “bodycam”) is zo goed als onzichtbaar en het toestel in het geniep gebruiken mag niet.
Maar volgens de nieuwe wet zal de agent het u netjes moeten zeggen als hij zijn camera aanzet. “Door die mondelinge waarschuwing kunnen die mini-camera’s beschouwd worden als zichtbaar” staat in een wetsontwerp van de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet.
De bestaande camerawet is vrij strikt, waardoor vaststellingen aan de hand van camera’s met nummerplaatherkenning vooraan op combi’s – een instrument dat vandaag enorm populair is – eigenlijk onwettig zijn. Met als gevolg dat een rechter processen-verbaal die daarmee tot stand zijn gekomen naast zich neer kan leggen en een beklaagde vrijuit gaat, tot grote frustratie van de politie.
Onder de nieuwe regels kunnen ze veel vrijer werken. Een van de meest opvallende veranderingen is dat bewakingscamera’s niet meer alleen hoeven te dienen voor de vaststelling van misdrijven tegen personen of goederen, maar gewoon voor iedere overtreding, dus ook fout parkeren of rijden zonder gordel.
De grootste verruiming zit vooral in het gebruik van mobiele camera’s. Nu mag de politie die alleen gebruiken bij demonstraties. Behalve voor de toepassing voor nummerplaatherkenning, zal dat straks ook wettelijk kunnen “in het geval van gevaarlijke situaties of wanneer er sprake is van bedreiging”. Nogal algemene bewoordingen, vindt de Privacycommissie, die vraagt om een parlementair debat over hoe ver de politie mag gaan met de bewakingscamera’s.
Bron » Het Nieuwsblad