Zesduizend agenten hebben pistool dat kan blokkeren

De politie roept de pistolen van 6.000 agenten terug. Dat berichten Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en de Sudpresse-kranten. “Ze moeten allemaal gecontroleerd en mogelijk gerepareerd worden nadat één wapen blokkeerde door een probleem met de slagpin”, klinkt het.

Het gaat om pistolen van het type MP9, gemaakt door het Amerikaanse Smith & Wesson. In 2010 bestelde de federale politie 8.000 exemplaren – kostprijs: 4,35 miljoen euro – waarvan er 6.000 verdeeld zijn onder de agenten. De overige 2.000 liggen in een reservestock. “Enige tijd geleden blokkeerde één van de wapens tijdens een schietoefening”, zegt Tine Hollevoet, woordvoerster van de federale politie.

“Het zou gaan om een productiefout die Smith & Wesson erkent. De fabrikant heeft ons reserveonderdelen opgestuurd en straks zullen we alle pistolen controleren en waar nodig remediëren. Dankzij de 2.000 wapens in stock kunnen we de reparaties zo inplannen dat niemand de baan op moet zonder pistool.”

Eddy Lebon van politievakbond Sypol heeft het over “een fiasco”. De kranten verwijzen ook naar het gerechtelijk onderzoek dat nog steeds loopt naar vermoedens van corruptie bij de aankoop van de wapens.

Bron » De Morgen