Naast zwarte lijst van politie met organisaties ook registratie van personen

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft donderdag in de Senaat bevestigd dat ze jaarlijks een lijst van te volgen organisaties, die door de federale politie wordt opgesteld, goedkeurt. Personen die betrokken zijn bij het verstoren van de openbare orde door één van deze organisaties worden ook geregistreerd, maar worden geschrapt als er binnen twee jaar geen feiten gepleegd worden. Filip Dewinter (Vlaams Belang) ontkende op basis van zijn eigen fiche de verklaring van de minister en kondigde aan klacht in te dienen bij de Privacycommissie.

Het bestaan van de lijst werd donderdag onthuld door Gazet van Antwerpen. Op de lijst staan 221 organisaties, die moeten gevolgd worden omdat ze extremistisch of terroristisch zijn, of omdat ze de openbare orde verstoren. Naast tientallen verenigingen van voetbalsupporters prijken organisaties als Al Qaida, Scientology, Voor Moeder Aarde, Ijzerwake en Vlaams Belang Jongeren op de lijst.

Van de 221 geregistreerde organisaties staan er 20 geregistreerd onder de rubriek links extremisme, 14 onder rechts extremisme, 13 onder religieus extremisme en § onder milieu extremisme. De lijst bevat ook schadelijk sectarische organisaties (9), terroristisch integristische bewegingen (9), andere terroristische groeperingen (5), criminele motorbendes (17) en gewelddadige groeperingen (25). Ruim een derde van de organisaties situeren zich rond het voetbal. Daarnaast zijn er nog enkele groeperingen die actief zijn in het dierenrechtenactivisme of anarchisme.

Minister Milquet bevestigde het bestaan van de lijst, die opgesteld wordt op basis van informatie van de federale politie, OCAD, het crisiscentrum, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst. Volgens haar worden mensen, die de openbare orde verstoren bij manifestaties van één van deze organisaties geregistreerd. Ze worden van de lijst na twee jaar zonder nieuwe feiten uit de database geschrapt.

Filip Dewinter was het met het laatste luik van het antwoord niet eens. “Dit klopt niet, maar daar bent u misschien niet van op de hoogte”, zei hij. Uit zijn persoonlijke fiche blijkt immers dat hij geregistreerd werd onder meer wegens zijn aanwezigheid op de Ijzerwake in 2010, waar er geen sprake was van het verstoren van de openbare orde, noch door hem, noch door andere deelnemers.

Volgens Dewinter bevat de lijst van geregistreerde personen zo’n 10.000 namen, waarvan zo’n 480 mandatarissen en medewerkers van het Vlaams Belang. Hij kondigde ook aan klacht in te dienen bij de Privacycommissie.

Bron » De Morgen