Ook politie stelt zwarte lijst van organisaties op

Niet alleen de Staatsveiligheid, maar ook de federale politie blijkt te beschikken over een lijst met honderden organisaties die worden gevolgd. Daarop staan al-Qaida, de Vlaams Belang Jongeren, voetbalhooligans en zelfs Vredesactie kriskras door elkaar. Dat schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.

De lijst, die jaarlijks wordt geactualiseerd en ter goedkeuring voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, moet een inventaris zijn van extremistische, terroristische en andere organisaties die de openbare orde kunnen bedreigen.

Op de meest actuele lijst (die van 2012) staan ook organisaties zoals de VB Jongeren, het Taal Aktie Komitee en het Vlaams-Nationalistisch Jeugdverbond, evenals organisaties die steun verlenen aan illegalen of opkomen voor dierenrechten. Zelfs een politieke partij figureert op de lijst: de PTB, de Franstalige tegenhanger van de PVDA.

Filip Dewinter, kopman van het Vlaams Belang, stelt zich ernstige vragen bij de lijst van de federale politie. “Hij is opgesteld zonder enige democratische controle”, klaagt Dewinter aan. Volgens de federale politie gaat het om “een soort van achtergrondinformatie voor de veiligheidsdiensten” bij ordehandhavingen en is de lijst “zeker niet ultrageheim”.

Bron » De Morgen