“Over 5 jaar gaan we alle auto’s in ons land volgen”

Elke politiezone in ons land wil de komende jaren investeren in camera’s die nummerplaten scannen. “Die zullen met elkaar praten via een netwerk dat zich over heel het land uitstrekt”, zegt vicevoorzitter Marc Hellinckx van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie, vandaag in De Standaard.

“Ik kan me niet inbeelden dat er één politiezone is die in de meerjarenbegroting tot 2019 geen plaats vrijmaakt voor intelligente camera’s. Iedereen zit klaar om er iets mee te doen. Over vijf jaar staan er in heel België”, voorspelt Hellinckx. Daardoor zou van elk voertuig elke kilometer worden gevolgd in het hele land.

Enkele zones rusten hun grondgebied vandaag uit met camera’s die aan automatische nummerplaatherkenning doen. “De meeste zones wachten nog op wetgeving om de camera’s ook mobiel te mogen gebruiken”, zegt Hellinckx. Sommige zones hebben een camera op een patrouillevoertuig gemonteerd, maar die mogen alleen vaststellingen doen als ze stilstaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft al een tijdje een wetsontwerp klaar dat die mobiele camera’s uit de grijze zone moet halen. Haar kabinet geeft aan dat er wordt gezocht naar manieren om een zo omvattend mogelijk netwerk uit te bouwen. In de provincie Antwerpen komt er in eerste instantie een project dat de mobiele en vaste intelligente camera’s aan elkaar koppelt. Dat zal in de eerste plaats voor verkeershandhaving dienen.

Bron » De Morgen