De Staatsveiligheid reorganiseert vanaf 1 september haar buitendienst met een ongeziene focus op het radicalisme en het terrorisme. De dienst krijgt er ook 40 mensen bij.
Tussen de duizenden berichten van buitenlandse inlichtingendiensten waarmee de Staatsveiligheid sinds het losbarsten van de Syriëcrisis overspoeld wordt, zou er ook één over Ayoub El Khazzani hebben gezeten. Toch glipte de 25-jarige Marokkaan door de mazen van het net en stond hij vrijdag op het punt een bloedbad aan te richten op de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs. Om de stortvloed aan informatie beter de baas te kunnen, voert de Staatsveiligheid op 1 september een grondige reorganisatie door.
De woordvoerder van de Staatsveiligheid bevestigt dat. “Het actieplan 2015 van de Staatsveiligheid is door de Nationale Veiligheidsraad (die de regering en de hoofden van de belangrijkste veiligheidsdiensten bijeenbrengt, red.) goedgekeurd. Op basis van dat actieplan heeft de directie van de Staatsveiligheid beslissingen genomen betreffende de organisatie van de dienst.”
De ‘buitendienst’ van de Staatsveiligheid, die op het terrein info verzamelt, krijgt twee nieuwe, grote afdelingen rond ‘radicalisme’ en ’terrorisme’ De focus op die bedreigingen leidt er wel toe dat andere gevaren, zoals sekten en economische spionage, op de achtergrond verdwijnen. Voor economische spionage zal er geen apart team meer zijn, maar alle afdelingen zouden die bedreiging ‘mee’ in de gaten moeten houden. Voor ‘counterintelligence’ (contraspionage) voorziet de Staatsveiligheid wel nog in aparte afdelingen. Ook van de toenemende dreiging van cyberspionage wordt werk gemaakt. De analysedienst van de Staatsveiligheid valt buiten de herschikking.
De Staatsveiligheid, die begin dit jaar 568,1 voltijdse equivalenten tewerkstelde, krijgt er van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) 40 mensen bij, laat de minister weten. “Ik heb de Staatsveiligheid toestemming gegeven om dit najaar nog 40 nieuwe operationele agenten aan te werven die zich specifiek zullen bezighouden met inlichtingenwerk. Het gaat om 30 inspecteurs en 10 analisten.” Al benadrukt Geens dat de maatregel al was beslist voor de feiten van afgelopen vrijdag. “Daarbovenop zullen 23 inspecteurs die nu deel uitmaken van de Dienst Persoonsbescherming – die staatshoofden en andere vips bewaakt – vanaf 1 januari worden ingeschakeld in het inlichtingenwerk van de dienst.”
De 23 inspecteurs zullen vooral aan de slag gaan in de provinciekantoren van de Staatsveiligheid. Geens trekt ook geld uit om de apparatuur van de Staatsveiligheid te verbeteren. Zo kan de dienst terroristen en andere doelwitten sneller detecteren.
Nog een belangrijke verandering die op 1 september plaatsvindt, heeft te maken met het topmanagement van de Staatsveiligheid. Sinds april vorig jaar hebben Jaak Raes en zijn adjunct Pascal Petry de touwtjes in handen bij de Staatsveiligheid. Maar dinsdag treedt Hugues Brulin toe tot de top van de inlichtingendienst. Hij oefent de komende vijf jaar de job van stafdirecteur, een nieuwe post, uit.
De Staatsveiligheid snakte al langer naar een specialist om het personeelsmanagement in goede banen te leiden. Maar de benoeming van Brulin lijkt toch ook politiek geïnspireerd. Hij is een adviseur van MR-minister Didier Reynders. De nieuwe job bij de Staatsveiligheid leek op zijn maat geschreven. Want administrateur-generaal Raes is van CD&V-signatuur en zijn adjunct Petry is de voormalige veiligheidsadviseur van ex-premier Elio Di Rupo (PS).
De Kamercommissie Binnenlandse Zaken komt maandag bijeen over de verijdelde aanslag op de Thalys. Geens liet al weten dat het ‘coördinatiecomité voor de strijd tegen de illegale wapenhandel’, dat in 2003 een stille dood stierf, weer moet samenkomen om ook dat probleem aan te pakken.
Bron » De Tijd