Geens benadrukt al genomen maatregelen naar aanleiding boek over staatsveiligheid

Minister van Justitie Koen Geens benadrukt dat de regering reeds enkele maatregelen genomen heeft om de Veiligheid van de Staat, zoals de officiële benaming van de staatsveiligheid luidt, efficiënter te maken. Hij reageert hiermee op het boek van De Tijd-journalist Lars Bové, ‘De Geheimen van de Staatsveiligheid’, dat vandaag officieel werd voorgesteld. Geens stelt in een persmededeling dat het budget van de staatsveiligheid met een kwart is verhoogd voor 2015.

De regering besliste ook al om de beschermingsopdracht van staatsveiligheid over te dragen aan de politie. Bové liet in zijn boek verstaan dat één op de vier beschermingsopdrachten wordt geweigerd door een gebrek aan bevoegd personeel.

De 55 beschermingsassistenen worden geïntegreerd binnen de federale politie. De 23 omkaderingsinspecteurs worden ingezet voor het inlichtingenwerk, laat Geens weten.

Na de begrotingscontrole is er 6 miljoen euro bijkomende personeelskredieten vrijgemaakt voor de staatsveiligheid. Daarnaast wordt er 4 miljoen extra geïnvesteerd, wat neerkomt op “een verhoging van een kwart van de totale middelen in verhouding tot het initieel budget”.

Maar ook de bijzondere inlichtingenmethoden, of BIM-wet, zal geëvalueerd en waar nodig herzien worden, kondigt Geens aan. Net zoals de personeelsstatuten binnen de inlichtingendienst, waar Geens streeft naar “een grotere homogeniteit van de toepasselijke statuten”.

Tot slot vermeldt de Justitieminister nog dat er werk wordt gemaakt van een nationaal inlichtingenplan voor de staatsveiligheid, waarvan de prioriteiten zullen voorgelegd worden aan de Nationale Veiligheidsraad.

Bron » De Morgen