Federale politie krijgt 1.000 agenten extra in strijd tegen terreur

De politie krijgt er tot 2019 duizend agenten bij om radicalisme en terrorisme tegen te gaan. Dat maakte de federale regering bekend bij de presentatie van het actieplan tegen extremisme.

Dit jaar komen er geleidelijk driehonderd agenten bij, die in eerste instantie worden ingezet in Molenbeek en Vilvoorde. Radicale moslims uit deze gemeenten vlak bij Brussel waren eerder betrokken bij aanslagen. Volgend jaar komen er nog eens vijfhonderd bij.

De 300 agenten voor dit jaar, worden ter beschikking gesteld van acht gemeenten in het kader van het Kanaalplan. Het gaat om de Brusselse gemeenten Sint-Gillis, Anderlecht, Molenbeek, Koekelberg, Laken, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, en Vilvoorde. De uitrol gebeurt in twee fasen: in eerste instantie krijgen Molenbeek en Vilvoorde er respectievelijk 50 en 20 mensen ter ondersteuning bij. De overige 230 kunnen in de andere zes gemeenten volgen na een evaluatie.

Aanpak op alle fronten

De agenten moeten teruggekeerde Syriëstrijders beter gaan volgen, zo kondigden premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan. Ook de documentfraude en wapen- en drugshandel waarmee terroristen hun activiteiten financieren worden harder aangepakt. Daarnaast worden maatregelen getroffen tegen “haatpredikers” en “radicalisering in achterzaaltjes”. De strijd tegen huisjesmelkerij wordt eveneens opgevoerd.

De federale ministerraad besliste ook om de inzet van de militairen in de straten opnieuw met een maand te verlengen. Het gaat om ten hoogste duizend militairen, waarvan maximum zevenhonderd op straat, verduidelijkte Jambon.

Het plan voorziet ook in een versterkte opvolging van het registratiemechanisme van moskeeën en gebedshuizen en de waakzaamheid in de gevangenissen wordt verhoogd. Daarvoor worden twaalf extra agenten ingezet. Het betreft zowel inspecteurs en analisten als administratief personeel.

Aanpak sociale fraude

Overigens besliste de regering ook een nieuwe inspectiecel op te richten om zwartwerk, sociale uitbuiting en mensenhandel aan te pakken in de Kanaalzone. Dertig nieuwe inspecteurs gaan zo snel mogelijk aan de slag. Bedoeling is dat een ‘vliegende cel’ controles zal uitvoeren in de betrokken gemeenten. De nieuwe inspecteurs zullen ook verschillende projectmatige initiatieven ontwikkelen in de strijd tegen sociale fraude. Dat kan gaan om sociale flitscontroles, statistische analyses, enzovoort.

Kustplan?

Eerder deze dag pleitte vicepremier Kris Peeters (CD&V) ook voor een kustplan, om te vermijden dat er tentenkampen aan onze kust zouden ontstaan. Minister Jambon kondigde aan dat er veertig extra mensen komen voor de kustbescherming en nog eens veertig mensen voor de mobiele afhandelingsunits.

Extra gerechtspersoneel

Ook in het gerechtelijk apparaat worden extra middelen vrijgemaakt voor het Kanaalplan. In de arrondissementen Halle-Vilvoorde en Brussel is sprake 20 extra magistraten en 90 bijkomende gerechtspersoneelsleden. De Staatsveiligheid krijgt er twaalf mensen bij. Ook op de FOD Justitie komen er vijf mensen bij op de dienst gerechtskosten. De kansspelcommissie krijgt er eveneens 160.000 euro bij, in de strijd tegen het witwassen in casino’s bijvoorbeeld. In totaal wordt voor het Kanaalplan 39 miljoen euro vrijgemaakt.

Bron » De Morgen