Marcel Habran komt vrij met enkelband

De strafuitvoeringsrechtbank heeft een gunstig advies gegeven voor Marcel Habran, de laatste peetvader van de Belgische misdaad. De man mag de gevangenis verlaten, maar zal via de enkelband gecontroleerd worden.

De 82-jarige gangster zat het langst in de cel van de hele zogenaamde ‘bende van Habran’, een criminele organisatie waarvan hij aan het hoofd stond. Het gerucht over zijn vrijlating liep al een week en werd nu aan Sudpresse bevestigd door zijn advocaat, Marc Uyttendaele. Die zei daarbij dat het Habrans “diepste wens was om voor zijn zieke vrouw te zorgen”.

Marcel Habran werd in 2010 tot 15 jaar cel veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan een overval op een geldtransport van Brinks, in Borgworm op 12 januari 1998. Bij die overval kwamen twee geldkoeriers om het leven. Voor de doodslag op de koeriers werd hij niet vervolgd.

Sindsdien heeft hij al verschillende keren penitentiair verlof gekregen in het kader van zijn vraag tot vrijlating. Naar aanleiding van de laatste keer heeft het parket een gunstig advies gegeven voor zijn vrijlating met enkelband.

Intussen heeft Habran nog altijd een procedure lopen bij het Europese Hof van Straatsburg. Normaal wordt hij woensdag met een enkelband uit de gevangenis ontslagen.

Bron » De Standaard