Meer mogelijkheden om oude verdwijningszaken te kraken

Als het van CD&V afhangt, zullen kinderen binnenkort ook DNA kunnen laten afnemen in verdwijningszaken. Kamerlid Raf Terwingen heeft daarvoor een wetsvoorstel klaar. Tegelijk schrapt dat de automatische vernietiging van sporenmateriaal na dertig jaar, zoals de Cel Vermiste Personen gevraagd heeft.

De DNA-databank Vermiste Personen werd in 2013 theoretisch opgericht, maar de wetgeving treedt volgend jaar pas in werking. Intussen zijn de regels echter ingehaald door de wetenschap, oordeelt Terwingen, die enkele aanpassingen voorstelt.

Zo wil hij af van de automatische vernietiging van ongeïdentificeerde DNA-profielen van sporen in de databank na dertig jaar. Dat moet toelaten om zogenaamde ‘cold cases’ ook jaren later nog te kunnen kraken. De procureur des konings zou wel de bevoegdheid behouden om DNA-profielen al vroeger te laten wissen.

Daarnaast wil CD&V dat ook minderjarigen DNA kunnen laten afnemen in verdwijningszaken. “Nu kan dat niet en dat is een serieuze beperking van de onderzoeksmogelijkheden van de speurders”, zegt Terwingen. Een DNA-profiel van een vermiste kan tegenwoordig niet enkel opgebouwd worden op basis van diens ouders, maar bijvoorbeeld ook door een combinatie van de profielen van vrouw en kind.

Meteen verklaart dat ook de derde aanpassing die Terwingen wil doorvoeren, namelijk de vervanging in de wet van de term bloedverwanten naar aanverwanten. Daardoor zouden ook partners DNA-stalen kunnen laten afnemen in verdwijningszaken. Een afname onder dwang blijft – anders dan ten aanzien van verdachten en veroordeelden – onmogelijk.

Om tot slot te vermijden dat een kwaadwillige partner de afname van DNA bij de kinderen kan blokkeren, zullen minderjarigen niet alleen toestemming kunnen geven wanneer ze worden bijgestaan door een ouder. Een advocaat of een andere meerderjarige volstaat in het CD&V-voorstel.

Bron » De Morgen