In een klap nieuw spoor in 52 moord- en 91 verkrachtingsdossiers

België en Duitsland wisselen sinds kort DNA-gegevens uit en dat leidt al onmiddellijk tot nieuwe belangrijke aanknopingspunten in minstens 52 moorddossiers en 91 verkrachtingszaken. Met die informatie kunnen speurders opnieuw aan de slag.

België wisselde al DNA-gegevens uit met Frankrijk en Nederland. Nu dus ook met Duitsland. Goed twee weken nadat het akkoord werd ondertekend, blijkt het belang al van een goede uitwisseling van gegevens in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit, tegen terrorisme en georganiseerde misdaad.

“De eerste uitwisseling van DNA-profielen leverde al 2.943 overeenkomsten op tussen profielen die in België en in Duitsland in de databanken zitten. Het gaat onder meer om sporen gevonden op een plaats delict of DNA van personen. Daders die zijn opgepakt in andere zaken. De verwerking van deze gegevens en het overmaken van de resultaten aan de gerechtelijke autoriteiten zal op een progressieve manier gebeuren. Maar de resultaten zullen hopelijk de opheldering van talrijke criminele dossiers toelaten in beide landen”, zegt Vanessa Vanvooren van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

Bij de overeenkomsten, bekomen na deze eerste uitwisseling met Duitsland, zijn 52 profielen uit (Belgische) moorddossiers en 91 profielen uit (Belgische) verkrachtingszaken naar voor gekomen. Ook 330 profielen uit inbraakdossiers vertonen een match.

“Dat betekent dat er een vergelijkbaar spoor is gevonden. Gaat het om DNA van personen, bijvoorbeeld als er een DNA-spoor van een dader in Duitsland is gevonden op een slachtoffer van een verkrachtingszaak in ons land, kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat hij de dader was”, zegt het NICC.

België zal de uitwisseling met andere landen verderzetten. Vanaf volgende maand komt er een uitwisseling met Luxemburg.

Sinds januari 2015 wisselen België en Frankrijk DNA-gegevens uit. Die uitwisseling heeft inmiddels al voor een doorbraak gezorgd in 38 moordzaken. In totaal werden bijna 4.500 matches gevonden tussen Belgische en Franse profielen. Zeven procent daarvan kon gelinkt worden aan een moordzaak.

Eerder werd er ook al een akkoord gesloten met Nederland omtrent de uitwisseling van DNA-gegevens. Meteen leverde dat 1.745 overeenkomsten op. Zo’n 500 dossiers, van moord tot diefstal, konden snel worden opgelost.

Bron » Het Nieuwsblad