Personeelstekort nekt internationale uitwisseling DNA van misdadigers

De DNA-uitwisseling van België met andere Europese landen komt voorlopig ten einde. Het federaal parket heeft geen volk voor meer samenwerking, zo staat in de kranten van Mediahuis.

Sporen van genetisch materiaal zijn cruciaal voor een opsporingsonderzoek. Acht jaar geleden stapte België daarom mee in een internationale uitwisseling met Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Land per land werden samenwerkingsprojecten aangegaan.

Tot nu toe was die uitwisseling een succes. Uit de vergelijking tussen Belgische en Franse DNA-databanken kwamen in februari 4.827 overeenkomsten naar boven. Meer dan dertig sporen uit moorddossiers en 41 sporen uit zedenzaken konden worden gelinkt aan een Franse persoon. De uitwisseling met Nederland was goed voor 1.745 overeenkomsten.

Maar vandaag houdt de internationale samenwerking op. Er stond nochtans een uitwisseling van gegevens met Duitsland en Luxemburg op het programma.

“Natuurlijk zou ik het liefst voortdoen, maar door de omstandigheden kan ik niet anders”, zegt federaal procureur ­Frédéric Van Leeuw. “Zolang er geen beslissing is om de DNA-cel te versterken en het wettelijk statuut te verbeteren, kunnen wij moeilijk meer doen dan we nu doen.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij middelen vrij wil maken.

Bron » De Morgen