Doorbraak in honderden misdrijfdossiers dankzij internationale uitwisseling DNA

Voor het eerst hebben België en Nederland massaal DNA-gegevens uitgewisseld, en dat leidde meteen tot een spectaculair resultaat. In één klap leverde de vergelijking van de sporen 1.745 overeenkomsten op.

In 576 gevallen gaat het zelfs om een DNA-spoor op een plaats van een misdrijf in het ene land, dat nu plots gelinkt kan worden aan een DNA-profiel van iemand die in Nederland of België verplicht werd een staal af te leveren. Zo is in honderden zaken nieuwe hoop op een doorbraak. “Het biedt speurders nieuwe aanwijzingen, aanknopingspunten en mogelijke verdachten om een zaak alsnog op te lossen”, klinkt het.

Bovendien is het ook goed nieuws voor slachtoffers en nabestaanden: zij krijgen misschien te horen dat een dader gevat is of wat er met hun dierbare gebeurd is.

Binnenkort volgen gelijkaardige vergelijkingen van de Belgische DNA-gegevens met Franse en Duitse databanken.

Bron » De Standaard