Groeiende twijfels over zoektocht Bende van Nijvel

De zoektocht naar wapens van de Bende van Nijvel in een vijver in Adinkerke wordt vandaag hervat. De hoop iets te vinden slinkt, zeker naarmate meer bekend raakt over ex-gangster Patrick Pilarski, die de wapens daar zou hebben gedumpt.

Een riotgun, een Winchester-karabijn en een jachtgeweer. Dat zijn na 32 jaar de ballistische missing links in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die tussen 1982 en 1985 28 mensen vermoordde bij extreem gewelddadige raids. Het gros van het wapenarsenaal werd in 1986 teruggevonden in het Kanaal Brussel-Charleroi. Het is zowat het enige succesje dat justitie ooit boekte in het hele onderzoek.

Speurders van de cel Waals-Brabant werken in Adinkerke door op de verklaring van een informant die in 2004 contact opnam met commissaris Johan Vanblaere van de gerechtelijke politie in Veurne. Volgens de informant biechtte de ex-gangster Patrick Pilarski tegen hem ooit op dat hij de wapens in de nacht na de laatste overval van de Bende, in Aalst op 9 november 1985, verstopte in de woning van zijn vader aan de Moersesteenweg in Adinkerke. Hij zou ze daarna in de oude zandwinningsput achter het huis hebben gekieperd. Maar gevonden is er na twee weken dus nog niets.

Dat zal ook niet gebeuren, vrezen ex-speurders die vroeger al de piste-Pilarski onderzochten. Nadat Vanblaere in 2005 met zijn verhaal naar de cel Waals-Brabant was getrokken, werd de vijver in Adinkerke al eens doorzocht. “Niet zo grondig als nu”, zegt een ex-speurder. “Het leek ons toen een nogal twijfelachtig verhaal.”

Pilarski, 25 jaar oud ten tijde van de laatste Bende-overval, gold niet bepaald als een topper in de Brusselse criminele scene van de jaren 80. Hij pleegde in 1984 twee overvallen, op een Texaco-station in Keerbergen en het postkantoor van Kampenhout. Beide hold-ups dienden om de drugsverslaving van zijn toenmalige vriendin Maud Sarr te financieren.

Maud Sarr was een Franse ex-prostituee en was dertien jaar ouder dan Pilarski. In de begindagen van VTM verwierf ze even landelijke bekendheid door in een interview in het avondjournaal te verkondigen dat de Bende-raids verband hielden met zogenaamde Roze balletten, seksfeesten met politici en een rijkswachtgeneraal in een appartement langs het Josaphatpark in Schaarbeek. Een dag later verklaarde ze aan de politie dat ze alles had verzonnen in ruil voor wat geld.

“Veeleer marginaal volk”, aldus een ex-speurder. “Vanuit het perspectief van een goed georganiseerde misdaadgroep die de Bende toch moet zijn geweest, leek het ons een gigantisch risico om wapens toe te vertrouwen aan een van drugs afhankelijke figuur als Pilarski. Maar goed, je weet nooit.”

Pilarski zou tien jaar geleden om het leven zijn gekomen in Sudan.

Bron » De Morgen