Informant: “Ga ervan uit dat de helft van de Bende van Nijvel nog leeft”

Wat verbergen de vijvers in Adinkerke, waar er op de modderige bodems nu volop gezocht wordt naar de wapens die mogelijk gebruikt zijn door de Bende van Nijvel? De tipgever die de speurders jaren geleden al naar Adinkerke leidde, doet nu voor het eerst zijn verhaal in Terzake. “Veel mensen zijn zenuwachtig nu er gegraven wordt. De bendeleden zijn oud geworden, maar ze zijn nog niet allemaal dood.”

Bijna 32 jaar geleden is het intussen dat de Bende van Nijvel haar laatste overval pleegde. In de jaren 80 zaaide de Bende angst en terreur met haar roofovervallen. De balans? Minstens 28 dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden. Na 9 november 1985 – de dag van de laatste en bloedigste raid op de Delhaize in Aalst – werd het stil rond de Bende van Nijvel.

Sindsdien wordt er gespeculeerd wie er schuilgaat achter de meest beruchte bende uit de misdaadgeschiedenis van ons land.

32 jaar later, nog steeds nieuwe namen en pistes

Ook nu nog duiken er “nieuwe” namen op. Een voorbeeld? De piste Pilarski die tot die nieuwe zoekactie in Adinkerke heeft geleid. Patrick Pilarski, een zware jongen uit de omgeving van Brussel. Volgens een informant zou de crimineel begin 1986 door een versperring van de rijkswacht gereden zijn. In zijn wagen zouden wapens verstopt zijn die in geen geval gevonden mochten worden door de speurders, wapens die mogelijk gebruikt geweest zijn door de Bende van Nijvel.

Die informant, aan wie Pilarski zijn verhaal jaren geleden gedaan heeft, doet nu zelf voor het eerst zijn verhaal in Terzake. Anoniem weliswaar. “Plots kwam hij met een verhaal dat hij ergens door een versperring gereden was. Waar? Wie? Dat weet ik niet. Maar hij is naar het huis van zijn ouders gereden waar hij de wapens verstopt heeft op het toilet. De politie is het huis binnengekomen omdat ze dachten dat hij daar was. Maar die dwazeriken hebben niet eens in het toilet gekeken, vertelde Pilarski mij.”

De vader van Pilarski zou in paniek de wapens in het meer achter zijn huis hebben gegooid. Exact waar de speurders nu dreggen in Adinkerke.

“Ga ervan uit dat de helft van de bendeleden nog leeft”

Maar liefst 13 jaar geleden al deed hij zijn verhaal aan Johan Vanblaere, intussen een gepensioneerd commissaris bij de gerechtelijke politie. En pas nú wordt er gezocht naar de wapens, iets waar ook de gewezen commissaris vragen bij heeft. “Criminaliteit kent geen grenzen. Er is ooit een procureur geweest die tegen mij zei: “Als je lang genoeg wacht, dan lost het zich vanzelf op. En dan 13 jaar gewacht om toch die vijvers te dreggen. Ze hebben zo veel geld gespendeerd om te dreggen, waarom daar niet? Waarom nu, en toen niet?”, vertelt Vanblaere in Terzake.

De grote vraag is dan ook of er nog iets gevonden zal worden en zo ja, of het materiaal nog bruikbaar zal zijn voor het onderzoek.

Ook de informant heeft twijfels bij het onderzoek. “Willen ze die wapens wel vinden? Die bedenking heb ik mij gemaakt.” Toch is hij er van overtuigd dat de wapens nog in de vijver liggen. “Waarom zouden ze daar niet meer liggen? Ik alleen wist ervan. En de federale politie.”

Hij denkt dan ook dat er veel mensen zenuwachtig zijn nu ze horen dat er gegraven wordt. “Ze zijn allemaal oud geworden, maar ze zijn nog niet allemaal dood.” Of hij zelf weet wie er achter de bende zit? “Je moet het statistisch bekijken. De bendeleden waren destijds rond de 30. Iedereen leeft ongeveer 70 jaar, al zijn er die vroeger sterven. Ga ervan uit dat de helft nog leeft.”

“Ik heb hem nooit gevraagd of hij bij de Bende van Nijvel zat”

De informant omschrijft Pilarski als een koele killer die hield van vrouwen en van geld uitgeven. “Uit de gesprekken die hij voerde kon je uitmaken dat hij heel goed wist wie er bij de Bende van Nijvel zat. Bij artikels in de krant, kon hij zeggen: “Je moet nu eens kijken, die onnozelaars zoeken de Bende van Nijvel en ik ken er de helft van.”

“Ik heb hem nooit gevraagd of hij bij de Bende van Nijvel zat. Dat doe je niet, want dan is het vertrouwen weg.” Of Pilarski ooit mensen vermoord heeft, weet de informant niet. “Hij heeft me dat nooit openlijk gezegd, maar ik zie er hem toe in staat.”

Pilarski zelf verdween jaren geleden van de aardbol. Het gerucht gaat dat hij gedood werd bij een overval in Soedan, maar een lijk is er nooit gevonden.

Bron » VRT Nieuws