Speurders zoeken opnieuw naar wapens Bende van Nijvel

De speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel gaan vandaag dreggen naar wapens die gebruikt zouden zijn door de Bende van Nijvel bij de overval in Aalst in november 1985. De zoekwerken zullen minimaal een week in beslag nemen.

Bij de overvallen die toegeschreven werden aan de Bende van Nijvel vielen tussen 1982 en 1985 28 doden. Bij de laatste overval op het Delhaize-warenhuis op 9 november 1985 in Aalst werden acht mensen vermoord.

Volgens een informant van de politie zouden de wapens die gebruikt werden bij de overval in Aalst nog diezelfde avond zijn gedumpt in een oude zandwinningsput in Adinkerke. Dat gebeurde na een achtervolging door de politie door Patrick Pilarski, een Brusselse gangster die uit Adinkerke afkomstig was.

Pilarski zou het verhaal vijftien jaar geleden in Spanje verteld hebben aan een ex-celgenoot van hem. Pilarski zou naar eigen zeggen de leden van de Bende van Nijvel goed gekend hebben en in hun opdracht de wapens hebben verstopt. Van Pilarski zelf is al vele jaren geen spoor meer. Er is dus niemand die het verhaal nog kan bevestigen.

Seksfeestjes

Pilarski had in de jaren 70 een relatie met de beruchte Franse prostituee Maud Sarr, die ooit op tv vertelde dat ze had deelgenomen aan seksfeestjes met hooggeplaatsten, de zogenoemde roze balletten. Maar van de woorden van Sarr zijn nooit bewijzen gevonden. Ook dat er een verband zou zijn tussen die vermeende roze balletten en de Bende van Nijvel is nooit aangetoond.

De informatie over de gedumpte wapens van de Bende is al een aantal jaar in het bezit van het gerecht. Maar omdat de kans dat er effectief iets ligt in de vijvers zeer klein wordt gedacht, werd lang gewacht met het beginnen aan dure zoekwerken.

Bron » De Standaard