Zoekactie naar wapens Bende van Nijvel zal wellicht nog weken duren

De zoekactie naar wapens van de bende van Nijvel heeft voorlopig nog niks opgeleverd. Speurders en duikers doorzoeken sinds maandag twee vijvers in Adinkerke, in West-Vlaanderen. Maar ze vermoeden nu dat dat nog enkele weken kan duren. Een tipgever had politie en justitie naar de vijvers in Adinkerke gestuurd. De man deed zijn verhaal 13 jaar geleden al aan de politie.

Een zware jongen die hij kende, Patrick Pilarski, zou begin 1986 door een politieversperring zijn gereden omdat er wapens in zijn auto lagen, die niet gevonden mochten worden. Wapens die mogelijk gebruikt waren door de Bende van Nijvel. Pilarski reed in paniek naar het huis van zijn ouders, en zou zich daar in het toilet verstopt hebben tot de politie weg was. Daarna zou hij de wapens hebben gedumpt in de vijver achter zijn ouderlijk huis, een oude zandwinningsput.

“Zoekwerk neemt meer tijd in beslag dan gehoopt”

13 jaar later worden die vijvers effectief doorzocht. De politie had eerst gehoopt dat ze na een week klaar zou zijn met dat zoekwerk. Maar dat blijkt nu te optimistisch: “Het zoekwerk blijkt meer tijd in beslag te nemen dan we hoopten”, zegt een gerechtelijke bron.

“We zoeken dan ook elke vierkante meter grondig af, met duikers en ander materiaal. Voorlopig helaas zonder resultaat. Nu schatten we in dat we drie weken nodig zullen hebben om de vijver te doorzoeken. En dan is er nog een tweede vijver.”

Wie was de Bende van Nijvel weer?

Intussen is het al tientallen geleden dat de Bende van Nijvel haar laatste overval pleegde. In de jaren 80 zaaide de meeste beruchte criminele organisatie uit de Belgische geschiedenis angst en terreur met tientallen roofovervallen.

De balans? 28 dodelijke slachtoffer en minstens 40 gewonden. Hun zwaarste overval pleegde de Bende op 9 november 1985 op een Delhaize in Aalst. Daarna werd het oorverdovend stil.

Nu, bijna 32 jaar later, weten de speurders nog steeds niet wie er precies achter de Bende van Nijvel schuilgaat. Doorheen de tijd doken verschillende namen en (complot)theorieën op. Het dossier wordt beschouwd als een van de grootste mysteries van de Belgische justitie.

Bron » VRT Nieuws