“Leden Bende van Nijvel worden zenuwachtig”

‘De leden zijn oud, maar nog niet allen dood. En nu worden ze zenuwachtig’ Dat zei een informant in Terzake. Speurders startten in de vijvers van Adinkerke met zoeken naar de wapens van de Bende van Nijvel.

Nog altijd is niet helemaal duidelijk wie achter de meest beruchte bende uit de misdaadgeschiedenis van ons land zit. Na 9 november 1985 – de dag van de laatste en bloedigste raid op de Delhaize in Aalst – werd het stil rond de Bende van Nijvel.

Nu, 32 jaar later, duiken nog steeds nieuwe namen en versies op. Zoals gisteren in Terzake, waar ‘de piste Pilarski’ door een informant uit de doeken werd gedaan. Die leidde tot de huidige zoekactie in Adinkerke.

Patrick Pilarski, een zware jongen uit de omgeving van Brussel, zou begin 1986 door een versperring van de rijkswacht gereden zijn. In zijn wagen zouden wapens verstopt zijn die mogelijk gebruikt werden door de Bende van Nijvel. Bij de overvallen van de Bende werden 28 mensen gedood.

De tipgever, die met vervormde stem in Terzake werd opgevoerd, zou zijn informatie uit de mond van Pilarski zelf hebben gehoord. “Plots kwam hij met een verhaal dat hij ergens door een versperring gereden was. Hij is naar het huis van zijn ouders gereden waar hij de wapens verstopt heeft op het toilet.

“De politie is het huis binnengekomen, omdat ze dachten dat hij daar was. Pilarski’s moeder is met de wapens naar het toilet gevlucht. Toen de speurders op de deur klopten, zei ze dat het bezet was. Maar ze hebben niet eens in het toilet gekeken, zo vertelde Pilarski mij”, luidde zijn versie.

“De vader van Pilarski zou in paniek de wapens in het meer achter zijn huis hebben gegooid. Exact waar de speurders nu dreggen in Adinkerke.”

Pilarski zelf verdween jaren geleden van de aardbol. Het gerucht gaat dat hij gedood werd bij een overval in Soedan, maar een lijk is er nooit gevonden. Ook zijn ouders kunnen het niet meer vertellen.

Tien jaar gewacht

De informant deed tien jaar geleden dit verhaal al aan Johan Vanblaere, intussen een gepensioneerd commissaris bij de gerechtelijke politie. Ook Vanblaere snapt niet dat er zo lang is gewacht met dreggen.

Volgens de informant is het zeker dat de wapens daar liggen. Als dit klopt, is de grote vraag of het materiaal nog bruikbaar zal zijn voor het onderzoek.

Bron » De Morgen