Agenten doen oproep: “Hopelijk heeft iemand eindelijk het lef om de puzzel van de Bende van Nijvel te leggen”

“Wie heeft het lef om de puzzelstukken in het onderzoek naar de Bende van Nijvel in elkaar te laten vallen?” Die opmerkelijke oproep klonk maandag bij agenten die hun twee ex-collega’s herdachten, 25 jaar geleden vermoord aan het Colruyt-warenhuis in Aalst.

In de nacht van 5 op 6 november 1992 werden Luc Schamp en Patrick Lanckman tijdens een tussenkomst na een inbraakalarm vermoord aan de Colruyt in Aalst. De dief, Guy Oste, schoot de agenten koelbloedig neer. In 1994 werd Oste veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Hoewel de moordenaar diverse pogingen ondernam om vervoegd vrij te komen, hebben de nabestaanden dat altijd kunnen verhinderen.

Opstandigheid

Het comité Luc en Patrick houdt de herinnering aan de collega’s levend door elk jaar een herdenking te organiseren aan het monument op de parking van het warenhuis. “De moord op twee collega’s gaf een gevoel van onmacht, verdriet en opstandigheid”, zegt agent Rudy De Vos (59), die de herdenking al jaar en dag in goede banen leidt. “De tijd heeft ons geleerd om deze feiten niet te vergeten, maar om ze een plaats te geven. Dat kon doordat de dader werd gevat en veroordeeld, en omdat hij nog steeds zijn straf uitzit.”

Dat is allemaal nog niet mogelijk voor de nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel die in Aalst hun laatste overval pleegden. “Wie heeft in dit onderzoek alsnog het lef, de moed en de wil om de puzzelstukken onweerlegbaar in elkaar te laten vallen, zodat ook deze slachtoffers en hun familie voor eens en altijd rust en herstel mogen vinden?”, sprak De Vos tijdens de herdenking gisteren.

Rouwproces afsluiten

Bij de raid van de Bende van Nijvel in Aalst, op 9 november 1985, waren De Vos en zijn collega Eddy De Neve na de melding van de overval als eerste ter plaatse. De terroristen namen toen ook de politieagenten en hun combi’s onder vuur. “Ik heb het een plaats kunnen geven voor mezelf”, zegt De Vos. “Al is het uiteraard moeilijk dat de collega waar nu naar verwezen wordt, iemand is waar ik later nog mee heb samengewerkt. Nu hoop ik meer dan ooit dat de waarheid aan het licht komt, dat de nabestaanden hun rouwproces kunnen afsluiten.”

Gevaarlijk beroep

Onder meer Isabelle Ramon, de weduwe van Patrick Lanckman, was zoals elk jaar op de herdenking aanwezig. “Gemakkelijk is het nooit, maar de initiatiefnemers steken ons op deze manier wel een hart onder de riem”, zegt Ramon. “Het is ook goed dat jonge politieagenten die hier zijn, beseffen dat ze een gevaarlijk beroep uitoefenen. In ons geval is de dader gevat, spijtig genoeg is dat voor de slachtoffers van de Bende niet zo”, gaat Ramon verder. “Maar zelfs wanneer de dader is gevat, krijg je de slachtoffers niet terug.”

Bron » Het Nieuwsblad