Belgische ‘handelaar des doods’ zit in de cel

De Belg Jacques Monsieur (66) is een van de grootste wapentrafikanten ter wereld. Hij stond internationaal geseind. Vorig jaar nog werd hij in beroep veroordeeld tot vier jaar celstraf en een boete van 1,2 miljoen euro.

Monsieur was op de vlucht, maar het Belgische FAST-opsporingsteam raakte hem dinsdagavond op het spoor. Woensdagavond werd hij door een Portugees FAST-team gearresteerd, zo meldt VTM Nieuws. Hij leefde ­ondergedoken in de zuidoostelijke stad Évora in Portugal.

Monsieur leverde automatische geweren, tanks, gevechts­helikopters, vliegtuigen en ander militair materieel aan onder meer Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran. Op die manier is hij betrokken bij tal van gewapende conflicten van de voorbije 35 jaar. Hij werd al meermaals veroordeeld.

Het gaat daarbij niet over kleine hoeveelheden: Monsieur leverde minstens 13 miljoen kogels voor oorlogs­wapens aan Iran, 100.000 automatische geweren aan Libië en 200.000 automatische geweren, vier gevechtshelikopters en twee straaljagers aan Tsjaad.

Zijn cruciale rol in de wapentrafiek zou onder meer blijken uit een hoop e-mails die op de computers van Monsieur zelf zijn teruggevonden. Het parket hechtte tijdens het proces in Brussel in 2017 geen enkel geloof aan de beweringen van Monsieur dat zijn activiteiten als wapenhandelaar een ‘dekmantel waren voor zijn spionageactiviteiten’, zoals hij in de Brusselse rechtbank verkondigde.

Balkanoorlog

Jacques Monsieur staat ook bekend als ‘de vos’, ‘de maarschalk’ of ‘de handelaar des doods’. Hij zou met de wapenhandel 9 miljoen euro verdiend hebben. Niet dat de notariszoon uit Halle krap bij kas zat: hij en zijn zus erfden van hun ouders 113 onroerende goederen.

Monsieur zocht voornamelijk naar klanten in oorlogsgebieden waar, op basis van internationale embargo’s, geen wapens geleverd mochten worden. Zoals in Iran en Irak, een regio waar Monsieur zijn doorbraak forceerde op de internationale wapenmarkt. Maar ook aan de Balkanoorlog verdiende hij geld: vanuit Iran leverde hij wapens zowel aan de Kroatische troepen als aan Bos­nische moslimstrijders.

De wapenhandelaar is een groot paardenliefhebber. Het Belgische FAST-team raakte Mon­sieur op het spoor door het transport van zijn paarden vanuit Frankrijk te volgen, dat uitkwam in Évora. ‘Hij woonde in een groot landhuis, naast zijn paardenstallen’, zei Martin Van Steenbrugge, hoofd FAST-team België, gisteren aan VTM Nieuws.

Bron » De Standaard