Nieuw DNA-onderzoek in dossier-Bende van Nijvel

De speurders in het Bende-onderzoek vragen honderden oude verdachten om DNA af te staan. Leopold Van Esbroeck en Philippe De Staercke deden dat al. Het federaal parket wil niet zeggen naar hoeveel mensen precies brieven zijn gestuurd met de vraag om DNA en vingerafdrukken af te staan. Maar het zou al zeker gaan om enkele honderden mensen van wie de namen in de loop der jaren in het onderzoek naar de Bende van Nijvel zijn opgedoken. De (ex)-gangsters Philippe De Staerke en Leopold Van Esbroeck bevestigen dat ook aan hen is gevraagd om DNA af te staan.

De Staerke en Van Esbroeck hebben in het verleden ook al DNA of vingerafdrukken afgestaan. Aan hen wordt nu gevraagd om een vers staal te geven. Voor anderen is het de eerste keer dat ze DNA moeten afstaan. In eerste instantie wordt hen gevraagd om dat op vrijwillige basis te doen, maar als de betrokkenen weigeren, kan de onderzoeksrechter, Martine Michel, hen daartoe verplichten.

Het initiatief om over te gaan tot nieuw DNA-onderzoek, komt niet uit de lucht vallen. De voorbije maanden zijn de Bendespeurders erin geslaagd om met nieuwe technieken verschillende nieuwe DNA-sporen te identificeren op voorwerpen die in de loop van het onderzoek in beslag zijn genomen. Tot voor kort waren er in het hele dossier slechts twee DNA-sporen: één werd gevonden op een kogelvrij vest dat in 1986 opgevist werd in Ronquières, een ander op een sigarettenpeuk die in 1983 aangetroffen werd in de taxi van de vermoorde taxichauffeur Constantin Angelou.

Nu zijn er dus meer DNA-sporen geïsoleerd op een resem voorwerpen waarop tot voor kort alleen gemengd DNA kon worden gevonden – dat wil zeggen DNA van twee of meer personen. Die DNA-sporen zijn nu dus verfijnd. Het zou gaan over DNA op een tiental voorwerpen en dus al zeker over tien nieuwe DNA-sporen. ‘De technologie is enorm geëvolueerd en dat kan tot resultaten leiden die enkele jaren geleden nog onmogelijk leken’, zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket.

‘Concrete pistes’

Volgens onze informatie zitten bij de honderden mensen aan wie gevraagd wordt DNA af te staan, verdachten uit het klassieke misdaadmilieu, maar ook uit kringen van extreemrechts en de voormalige rijkswacht. Het federaal parket benadrukt dat het grootschalige DNA-onderzoek niet de bedoeling heeft ‘om definitief deuren te sluiten’, maar wel ‘om te werken aan enkele concrete pistes van het onderzoek’.

Een van de verdachten aan wie enkele weken geleden gevraagd is om DNA af te staan, is ex-gangster Leopold Van Esbroeck. ‘Ik heb in 1986 al eens een DNA-staal afgestaan. Dat is destijds zelfs door Scotland Yard onderzocht. Ik heb er ook nu het volste vertrouwen in, want ik heb niets te maken met de Bende van Nijvel.’ Ook Philippe De Staerke, ooit de hoofdverdachte van de overval op de Delhaize in Aalst, gaf een paar weken geleden DNA.

Er is meer dan alleen DNA en vingerafdrukken. Ook de verschillende vuurwapens en de munitie die in de zaak in beslag zijn genomen, worden de komende weken en maanden opnieuw onderzocht met de meest moderne ballistische technieken. De Bende van Nijvel maakte tussen 1982 en 1985 28 dodelijke slachtoffers.

Bron » De Standaard