Nieuw DNA-onderzoek in dossier-Bende van Nijvel

Helpt de vondst van een versneden kogelvrije vest in de ‘Large Fauqiez’ in Ronquières – onderdeel van het Kanaal Brussel-Charleroi – na 32 jaar het Bende-onderzoek eindelijk vooruit? De speurderscel die zich momenteel buigt over het dossier hoopt van wel en doet daarom beroep op een gespecialiseerd DNA-lab in het Franse Lyon.

Op de bewuste kogelvrije vest – vermoedelijk gestolen door de Bende in de nacht van 9 op 10 september 1983 uit de producerende fabriek Wittock-Van Landeghem in Temse en gedropt in het kanaal na de laatste Bende-aanslag in Aalst – werd in 2010 al een DNA-onderzoek uitgevoerd. Dat wees uit dat de vest gedragen werd door een man, die nergens in Belgische of buitenlandse DNA-databases van gekende misdadigers terug te vinden was.

Het Franse lab zal nu op basis van de vest en dat DNA-profiel een diepgravender onderzoek uitvoeren. “Het zal ons een persoonsbeschrijving bezorgen zoals eigenlijk een getuige van een misdrijf doet”, klinkt het bij een bron in de Sudpresse-kranten.

“Het kan bijvoorbeeld dat we dan weten dat een man met bruin haar, blauwe ogen en grote oren die vest ooit gedragen heeft. Mocht er binnen een bepaalde onderzoekspiste dan een verdachte opduiken die aan die beschrijving voldoet, kunnen we zijn betrokkenheid nog nauwgezetter onderzoeken en zijn DNA sneller vergelijken met dat van de gevonden kogelvrije vest.”

Het federaal parket wilde gisteren niets kwijt over het lopende DNA-onderzoek.

Bron » De Morgen