Hoe ouder het lijk, hoe duurder de autopsie

Een autopsie op een slachtoffer dat al langer dan twee dagen dood is, kost meer dan het onderzoek van iemand die net gestorven is. Dat blijkt uit de nieuwe ­tarieven voor gerechtelijke experts die de FOD Justitie in het staatsblad publiceerde.

Autopsie

Hoe ouder een lijk is, hoe meer een wetsdokter mag aanrekenen voor het onderzoek. Zo kost een volledige autopsie vanaf nu 469,36 euro per lichaam, tenzij het slachtoffer al langer dan twee dagen overleden is. Dan mogen dokters 619,06 euro aanrekenen. ‘Dat komt uiteraard omdat een lichaam begint te ontbinden’, zegt wetsdokter Werner Jacobs. ‘Het hogere tarief is niet omdat het onaangenaam werken is, wel omdat zo’n onderzoek technisch moeilijker is.’

Vingerafdruk

Om met een borsteltje op de plek van de misdaad op zoek te gaan naar vingerafdrukken, mag een expert 30,63 euro vragen. Om bij iemand vingerafdrukken af te nemen, mag een deskundige 34,51 euro aanrekenen. Behalve als de verdachte al langer dan drie dagen overleden is: dan kost het 46,01 euro.

Afgietsel voetafdruk

Een afgietsel van een voetafdruk maken kost dan weer 22,94 euro.

Gerechtspsychiater

Een onderzoek door een gerechtspsychiater van een verdachte, om bijvoorbeeld te achterhalen of hij een psychopaat is, begint bij 126,69 euro. Voor een verhoor onder hypnose, mag een hypnotiseur een bedrag van 284,97 euro aanrekenen.

Wapenexpert

Een wapenexpert mag 65,97 euro aanrekenen per wapen dat hij onderzoekt, en 32,96 euro voor het bepalen van de baan van een kogel. Per extra kogelbaan mag hij nog eens 16.36 euro aanrekenen.

Robotfoto

Een tekenaar van robotfoto’s wordt per uur betaald. Hij of zij mag 35 euro aanrekenen. Het duurt gemiddeld anderhalf uur tot twee uur om zo’n tekening te maken.

Slotenmaker

Een slotenmaker die voor de politie de deur openmaakt, krijgt 61,04 euro. Het vervoer van stoffelijke overschotten kost 122,10 euro.

Stoffelijk overschot

Het vervoer van een stoffelijk overschot kost 122,10 euro.

Bron » De Standaard