Nabestaande slachtoffer Bende van Nijvel over “Niet schieten”: “Ik vind dit niet kunnen”

Niet alle nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel zijn gelukkig met “Niet schieten”, de nieuwe film van Stijn Coninx over de terreurgroep. Een van hen is Nathalie Palsterman. In De afspraak gooit ze haar grieven op tafel.

“Ik heb de film mogen bekijken. In mijn eentje, want ik wou geen beïnvloeding van buitenaf. Ik heb gehuild van begin tot einde.” Aan het woord is Nathalie Palsterman, de dochter van 1 van de dodelijke slachtoffers van de Bende van Nijvel bij de aanslag op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985.

De film waarover ze het heeft is “Niet schieten” van regisseur Stijn Coninx die zich op het gelijknamige boek van David van de Steen baseerde. Ook hij was getuige van de bloedige schietpartij in de supermarkt. Hij verloor zijn moeder, zijn vader en zijn zus.

Terwijl Van de Steen zich achter de film schaart en ook aanwezig is op de première in Antwerpen vanavond, blijft Palsterman met gemengde gevoelens achter. “Dit is een fictiefilm die is gesubsidieerd”, zegt ze in “De afspraak”. “Ik heb daar een groot probleem mee, ik vind dit niet kunnen. De subsidies waren op 3 jaar rond, terwijl de rechtshulp voor de nabestaanden al 32 jaar uitblijft. Waar zijn we mee bezig?”

Ook inhoudelijk stuit “Niet schieten” Palsterman voor de borst, onder meer omdat bepaalde scènes nare herinneringen bij haar oproepen of te dicht bij de realiteit komen. Toch is het vooral de marketing waar ze het grootste probleem mee heeft. “Mensen krijgen 2 gratis cinematickets als ze een sticker van “Niet schieten” op hun wagen hangen. Ik kan in Aalst geen straat passeren of ik zie die sticker.”

Toch benadrukt Palsterman dat ze veel respect voor Coninx heeft. “Maar in deze zaak heb ik moeite met zijn film want het is een lopende zaak. Ons leven moet verder.”

“Vooraf heb ik samen met andere nabestaanden een keer met Coninx gepraat. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) was daarbij aanwezig. Hij beloofde toen om de film uiteindelijk samen met alle nabestaanden te bekijken onder begeleiding van slachtofferhulp, maar dat is niet gebeurd. Ik weet niet waarom.”

Bron » VRT Nieuws | Alexander Verstraete