Stijn Coninx filmt in ouderlijk huis van Bende-slachtoffer

an het kerkhof zijn regisseur Stijn Coninx en zijn filmploeg dinsdag verhuisd naar de Hyacinthenstraat waar Bende-slachtoffer David Van de Steen (41) opgroeide. Hij werkt intussen aan een tweede boek.

Op 9 november 1985 richtte de Bende van Nijvel een bloedbad aan in en rond de Aalsterse Delhaize. Het kostte het leven aan negen mensen, onder wie de ouders en de zus van David Van de Steen. Stijn Coninx is volop bezig aan de verfilming van het verhaal vanuit het oogpunt van de slachtoffers.

In de Hyacinthenstraat kwamen dinsdag heel wat nieuwsgierige omwonenden poolshoogte nemen op de set, sommigen waagden zich zelfs aan een selfie met de acteurs. Ook David Van de Steen was erbij. “We gaan terug naar de tijd waar ik negen jaar oud was”, zegt hij.

“Ze draaien de scènes van voor de overval, het gewone gezin dat zich niet bewust is van wat er gaat komen. Ik heb met Stijn verschillende plaatsbezoeken gedaan op voorhand waarbij ik goed omschreef wat ik voelde. Ik kan er vrij gemakkelijk over praten, het zou moeilijker zijn als ik erover zou moeten zwijgen”, zegt hij.

Intussen lanceerden Van de Steen en schrijfster Annemie Bulté nieuws: er komt een opvolger van hun eerste boek uit 2010 ‘Niet schieten, dat is mijn papa’. In dat boek komt het verhaal naar voren dat nu ook verfilmd wordt, en de nieuwe kennis die verworven is door de jaren. De daders zijn namelijk nog altijd niet gevat.

“We zullen ook iets dieper ingaan op de trauma’s die ze achterlieten bij de bevolking en hulpverleners in Aalst”, zegt Van de Steen. Het boek zal uitkomen voor de film, en dat zal in het najaar van 2018 zijn.

Bron » Het Nieuwsblad