Gesloten wegens schimmel

Als de Brusselse politie wapens, munitie of ander bewijsmateriaal vindt, moet ze die voortaan zelf bewaren. De opslagplek is gesloten om veiligheidsredenen.

‘Ik denk dat men de ernst van de situatie niet inziet. De veiligheid van onze mensen staat op het spel.’ Het zit diep bij Anouk Devenyns, de persrechter van de Nederlandstalige rechtbank in Brussel. De ruimtes in het Brusselse Justitiepaleis waar de politie bewijsmateriaal voor strafzaken in bewaring geeft, zijn er zo slecht aan toe dat de rechtbank geen andere mogelijkheid meer ziet dan de deuren vanaf vandaag gesloten te houden. Het materiaal dat er al ligt opgestapeld – van munitie, explosieven en wapens over computers tot lichaamsdelen op sterk water – kan nog worden opgehaald indien nodig, maar nieuwe stukken die de politie meeneemt bij huiszoekingen, mogen er niet meer bij.

Begin deze week nam de Franstalige rechtbank dezelfde beslissing, wat betekent dat de politie van Brussel en de Vlaamse Rand nergens meer terechtkan met nieuw bewijsmateriaal. Dat is knap vervelend voor de politie (zie inzet).

‘We kunnen niet anders. De maat is vol, voor iedereen’, licht Devenyns de beslissing toe. ‘Sinds januari hebben we last van schimmel. In een van de lokalen, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van de conciërgewoning bij het Justitiepaleis, is het hout helemaal verrot en is een stuk van het plafond ingestort. De kartonnen dozen met overtuigingsstukken zijn er opgestapeld tot aan het plafond. Ze vallen net niet om.’

Masker en handschoenen

In september hebben een preventieadviseur en arbeidsgeneesheer een ronde gedaan in de lokalen om de problemen vast te stellen. Gevaarlijke stoffen kunnen niet meer reglementair geborgen worden, vloeren en plafonds verzakken, er is waterschade, de luchtvochtigheid is ongezond hoog en dan is er dus nog de ‘exponentiële’ schimmelgroei. Het gevolg is dat bepaalde plekken alleen nog toegankelijk zijn met beschermingskledij, masker en handschoenen.

Geen snelle oplossing

Het Brusselse gerecht kampt al langer met problemen door de staat van het gebouw waarin het verblijft. Daar komt nog bij dat het al een tijdje niet meer botert tussen de Franstalige voorzitter, Luc Hennart, en minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
De dag nadat Hennart had beslist de deuren van zijn griffie te sluiten, deed de Nederlandstalige rechtbank hetzelfde. Devenyns ontkent met klem dat het de bedoeling is om Geens onder druk te zetten.

‘Dit is voor ons enkel en alleen een kwestie van veiligheid. Er is al regelmatig overleg geweest met de bevoegde instanties, zelfs maandagnamiddag nog, maar een snelle oplossing komt maar niet uit de bus. Er is bijvoorbeeld sprake van een depot bij de politie waar alles zou terechtkunnen, maar die piste wordt al jaren overwogen. Wij kunnen de gezondheid van de mensen niet blijven in gevaar brengen.’

‘Voor een definitieve oplossing kijken wij uit naar een nieuwe opslagplaats die beloofd werd door de Regie der Gebouwen’, laat Edward Landtsheere, de woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Justitie, weten. ‘Hiervoor werd een budget vastgelegd voor 2018.’

Om te voorkomen dat de schimmel nog meer schade aanricht, worden de aangetaste stukken in plastic zakken voorlopig overgebracht naar een andere ruimte.

‘Niet zo plezant’

De politie van Brussel-Hoofdstad en Elsene moest de beide sluitingen via de pers vernemen. ‘Op geen enkel moment is daarover met ons overleg geweest’, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. ‘Uiteraard is deze situatie niet zo plezant. Het is voor ons totaal onmogelijk om zelf in middelen of ruimtes te voorzien voor de opslag van overtuigingsstukken. Dat is ook onze taak niet. We wachten af en hopen dat er snel een oplossing uit de bus komt.’

Bron » De Standaard