Eerste beelden uit Bende van Nijvel-film “Niet schieten”

Vanaf 10 oktober is “Niet schieten” te zien in de Belgische bioscopen. Dat is de spraakmakende film van Stijn Coninx over de Bende van Nijvel, gebaseerd op het boek van David Van de Steen die de aanslag op de Delhaize in Aalst in 1985 nipt overleefde. Vandaag is de trailer van de film vrijgegeven.

De film is gebaseerd op het boek van David Van de Steen, “Niet Schieten, dat is mijn papa!” en wordt gevolgd vanuit het standpunt van Davids grootvader, een rol vertolkt door Jan Decleir.

David was 9 jaar oud toen hij op zaterdag 9 november 1985 zwaargewond raakte bij de overval van de bende op de Delhaize in Aalst. Hij was er getuige van hoe zijn ouders en zus werden doodgeschoten. De film gaat over Davids revalidatie, en hoe zijn grootvader tot vele jaren nadien gerechtigheid zocht voor zijn familie.

Het verhaal van David Van de Steen en dat van zijn grootouders is exemplarisch voor wat de vele slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben meegemaakt: de lange strijd die nog altijd niet is afgelopen, omdat de schuldigen nog niet zijn gevonden.

Geen doorbraak

Jan Decleir speelt de hoofdrol van Davids grootvader, Viviane De Muynck kruipt in de huid van de grootmoeder. De rol van David zelf wordt door drie verschillende acteurs vertolkt: de broers Mo en Kes Bakker nemen de leeftijd van 9 en 14 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel.

De opnames van “Niet schieten” begonnen in de zomer van vorig jaar. Tijdens de maanden daarop kwam het dossier van de Bende keer op keer in het nieuws, met nieuwe sporen die tot op de dag van vandaag geen doorbraak hebben opgeleverd.

“Niet schieten” speelt vanaf 10 oktober in de Belgische bioscopen.

Bron » VRT Nieuws