Tv-reeks over de woelige periode ten tijde van Bende van Nijvel in de maak

Willem Wallyn werkt aan een televisiereeks over de woelige jaren 80. De reeks die de werktitel 1985 kreeg, vertelt een fictief verhaal dat zich afspeelt tegen een achtergrond van Bende van Nijvel-terreur en politieke schandalen allerhande.

Op 9 november 1985 viel de Bende van Nijvel de Delhaize van Aalst binnen. De meest dodelijke en meteen ook de laatste overval van de Bende. De raid vormde het vertrekpunt voor 1985, vertelt producent Peter Bouckaert. “We zijn bij Eyeworks (het productiehuis achter de reeks, PD) al meer dan zeven jaar met het Bende-dossier bezig.”

Het eerste resultaat daarvan is Niet Schieten, de film van Stijn Coninx die op 10 oktober in de zalen komt. “Die film vertelt het verhaal van de slachtoffers, met 1985 willen we hetzelfde verhaal ook eens van de kant van de daders bekijken.”

Tijdsdocument

Al wil Bouckaert niet gezegd hebben dat 1985 een reeks over de Bende wordt. “We vertellen een fictief verhaal tegen een achtergrond van echt gebeurde feiten. Niet alleen de overvallen van de Bende komen aan bod. Ook de zaak François – en drugsschandaal bij de toenmalige rijkswacht – en de moordaanslag op kolonel Vernaillen passeren de revue om het klimaat van terreur en angst te schetsen.”

Bouckaert maakt de vergelijking met de Italiaanse reeks ‘La Meglio Gioventu’ en ‘Unsere Mutter, unsere Vätter’, een reeks van Duitse makelij. “Allebei vertellen die een fictief verhaal, maar dat doen ze wel tegen een historisch correcte achtergrond zodat ze ook een tijdsdocument vormen. Met 1985 willen we iets gelijkaardigs doen.”

Wanneer 1985 op tv komt, kan Bouckaert nog niet zeggen. “Maar we staan al behoorlijk ver in het schrijfproces.” De reeks zal hoogstwaarschijnlijk op Eén te zien zijn. “De onderhandeling met die zender zijn zo goed als rond”, klinkt het.

Bron » De Morgen