Opvolger van Catherine De Bolle is bekend: Marc De Mesmaeker is de nieuwe topman bij de federale politie

Marc De Mesmaeker wordt de nieuwe topman bij de federale politie. Dat heeft de regering zopas beslist. De 57-jarige De Mesmaeker – voor alle duidelijkheid niét de gelijknamige N-VA-politicus – is de opvolger van Catherine De Bolle, de nieuwe Europolbaas.

De federale politie heeft een nieuwe topman na het vertrek van Catherine De Bolle, die naar Den Haag verkaste om Europol te leiden. Het is Marc De Mesmaeker geworden. Bij de proeven kwam hij eerder al als de beste kandidaat van 7 kandidaten uit de bus, maar nog een hele resem instellingen moesten hun fiat geven. En tot slot moesten ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn Justitiecollega Koen Geens (CD&V) nog hun “go” geven. Dat is nu gebeurd.

Sinds 2011 stond De Mesmaeker aan het hoofd van het Administratief-technisch Secretariaat van Binnenlandse Zaken. Die dienst ondersteunt minister van Binnenlandse Zaken – nu Jan Jambon (N-VA) – in zijn veiligheidsbeleid. Volgens het persbericht bouwde hij binnen de politie heel wat operationele-, academische- en managementervaring op.

“Onder meer als pelotonscommandant bij de toenmalige rijkswacht in Wilrijk, als docent en kaderlid van verscheidene politiescholen, en als directeur. Jurist zijnde, was hij ook nauw betrokken bij de opeenvolgende grondige hervormingen van de politiediensten.”

Op 15 juni zal De Mesmaeker de eed afleggen als nieuwe commissaris-generaal van de politie.

In één klap heeft de regering federaal procureur Frédéric Van Leeuw tot voorzitter van het Coördinatiecomité voor inlichtingen en veiligheid benoemd. Dat zal hij naast zijn functie als procureur doen.

Bron » VRT Nieuws