Opvolger De Bolle is ‘wandelend wetboek’

Een jury wijst hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker (56) aan als de ideale opvolger van Catherine De Bolle aan het hoofd van de federale politie.

Dat de opvolger van de naar Europol vertrekkende Catherine De Bolle aan het hoofd van de federale politie een man zou zijn, was al eerder bekend. Bij de zeven kandidaten die zich gemeld hadden om haar op te volgen, was geen enkele vrouw. Van die zeven mannelijke kandidaten staat hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker nu in poleposition, vernam De Standaard.

De Mesmaeker kwam als beste uit de selectie door een vijfkoppige jury. Hij maakt dus een grote kans om de nieuwe grote baas van de federale politie te worden.

Geen politieke kleur

Oud-rijkswachter De Mesmaeker, niet te verwarren met de N-VA-politicus met dezelfde naam, staat vandaag aan het hoofd van het Administratief-technisch Secretariaat (ATS) van Binnenlandse Zaken. Het ATS ondersteunt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in zijn beleid in verband met politie, openbare veiligheid en ordehandhaving.

Maar dat hij nauw samenwerkt met het kabinet-Jambon betekent niet dat De Mesmaeker een politieke kleur heeft. Hij bekleedde dezelfde functie ook al in 2011 onder minister van Binnenlandse Zaken Joelle Milquet (CDH). Eerder werkte hij ook als adviseur op het kabinet van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael (Open VLD).

Consensusfiguur

Insiders bij de federale politie omschrijven De Mesmaeker, master in de rechten en criminoloog, als een ‘wandelend wetboek’. Hij heeft weinig of geen ervaring op het terrein, maar kent des te meer de interne werking van de federale politie. Hij wordt omschreven als een consensusfiguur die nooit zelf probeert in het zonnetje te staan maar die wél principieel is en een sterke mening heeft. ‘Als de politici denken dat ze De Mesmaeker om het even wat kunnen laten doen, zijn ze verkeerd’, klinkt het in politiekringen.

De Mesmaeker kwam als beste kandidaat uit een evaluatie door een vijfkoppige jury, waarin onder anderen de Antwerpse politiecommissaris Serge Muyters en inpecteur-generaal Thierry Gillis van de Algemene Inspectie van de federale politie zaten.

Behalve De Mesmaeker kregen volgens onze informatie nog drie andere kandidaten een gunstige evaluatie. Het zijn Eric Snoeck, de huidige directeur van de federale gerechtelijke politie in Luik, Stanny De Vlieger, die vandaag aan het hoofd staat van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen en Saad Amrani, een adviseur van de voormalige commissaris-generaal De Bolle. Amrani is onder andere gespecialiseerd in de strijd tegen de radicalisering. Maar De Mesmaeker geniet de voorkeur van de jury.

Zijn aanstelling is nog niet definitief. Ze moet nog het fiat krijgen van de federale politieraad en het College van procureurs-generaal. Daarna moeten ook nog de minister van Binnenlandse Zaken en zijn collega van Justitie akkoord gaan. In politiekringen worden daar weinig problemen mee verwacht.

Bron » De Standaard