Nieuwe huiszoekingen in dossier-Bende van Nijvel

De speurders naar de Bende van Nijvel blijven zich vastbijten in het spoor naar extreemrechts. Daar zouden mogelijk de daders te vinden zijn van de moordpartijen in Delhaize-warenhuizen uit de jaren 80. Er zijn woensdag opnieuw huiszoekingen uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat heeft de procureur des Konings van Charleroi, Pierre Magnien, gezegd.

De huiszoekingen werden uitgevoerd door de cel Waals-Brabant en de gerechtelijke politie van Charleroi. Bij wie ze plaatsvonden, raakte gisteren niet bekend. Wel bevestigde de procureur van Charleroi dat ze passen in de reeks van huiszoekingen die in februari begonnen. In februari vielen de speurders binnen op 21 plaatsen bij mensen die in de jaren 80 gelinkt waren met de extreemrechtse Westland New Post (WNP).

Eén van de 21 huiszoekingen toen vond plaats bij Christian Smets, die begin jaren 80 als agent van de Staatsveiligheid infiltreerde bij de WNP. Smets toonde zich achteraf op de sociale media bijzonder verontwaardigd over de huiszoeking.

De speurders zouden beschikken over nieuwe elementen, met name geschreven documenten en getuigenissen, met betrekking tot de gebeurtenissen van begin jaren tachtig, die er zouden kunnen op wijzen dat de daders toch in het extreemrechtse milieu moeten worden gezocht.

In juni voerden de speurders in hun zoektocht naar de extreemrechtse piste ook graafwerken uit in de tuin in Tildonk waar in de jaren 80 nazi-druïde Herman Wachtelaer en zijn vrienden bijeenkwamen voor hun heidense rituelen. De speurders zochten naar wapens en – eventueel zelfs – naar een lichaam. Bij Wachtelaer kwamen in de jaren tachtig ook veel WNP-militanten over de vloer. Onder anderen Paul Latinus, Michel Libert en Jean-François Calmette.

Tussen 1982 en 1985 vielen bij de aanslagen die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven 28 doden. De feiten werd nooit opgelost. Naast het spoor naar extreemrechts beschikken de speurders sinds begin dit jaar ook over een DNA-spoor dat toebehoort aan een onbekende man. Het is aangetroffen op een voorwerp uit een van de zakken die in november 1986 in Ronquières door duikers uit het kanaal Brussel-Charleroi werden opgevist.

Die zakken bevatten wapens en verscheidene voorwerpen die vooral verwezen naar de laatste overval van de Bende, op het Delhaize-warenhuis in Aalst. De speurders werken tegen de deadline, want in 2015 verjaren de misdrijven van de Bende sowieso.

Bron » De Standaard