Nieuw DNA-onderzoek in zaak van Bende van Nijvel kan meer klaarheid brengen, maar is geen wondermiddel

Dat er nu opnieuw DNA-onderzoek zal gebeuren in de zaak van de Bende van Nijvel, is niet toevallig. De technieken om DNA te onderzoeken zijn de voorbije jaren fel geëvolueerd. Door oud materiaal opnieuw te onderzoeken met die nieuwe technologieën zijn tien extra DNA-profielen aangetroffen. Dat brengt het totale aantal op twaalf. Maar dat brengt een oplossing van de zaak niet noodzakelijk dichterbij.

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel moeten honderden mannen en vrouwen een DNA-staal afstaan. Het gaat om oude en nieuwe verdachten en betrokkenen. Die opvallende demarche van het parket heeft te maken met de evolutie in het DNA-onderzoek. Professor genetica Sonia Van Dooren (VUB) in De Afspraak: “Vroeger had je veel meer materiaal nodig om tot een DNA-profiel te komen. Nu zijn de technieken veel gevoeliger geworden en kan men van veel kleinere hoeveelheden DNA al een profiel opstellen. Ten tweede kun je mengprofielen – dus DNA afkomstig van twee personen – beter scheiden.”

Die twee vorderingen in het DNA-onderzoeken maken dat het makkelijker wordt om DNA-profielen te identificeren en toe te wijzen aan één persoon. Vandaar dus die tien extra DNA-profielen die nu zijn opgesteld.

Maar dat is niet alles, zegt professor Van Dooren: “De standaardanalyse bestaat erin om 16 “regio’s” of merkers in DNA te reconstrueren en te vergelijken met wat gevonden is. Nu zijn er extra merkers gevonden die bijvoorbeeld toelaten om de kleur van ogen vast te stellen of de kleur van het haar of de huidskleur.”

Probleem is wel dat die nieuwe reconstructies (kleur van ogen, haar of huidskleur) nog niet zo perfect zijn als de klassieke identificatie van de persoon op zich. Die analyse is zeer accuraat en geeft zo goed als 100 procent zekerheid.

Jef Vermassen is gematigd enthousiast, maar vreest voor chantage

Strafpleiter Jef Vermassen, die de belangen verdedigt van enkele nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel is “gematigd enthousiast” over het nieuwe DNA-onderzoek: “De onderzoeksrechter kan iemand verplichten om een DNA-staal af te staan – zie de zaak rond koning Albert – en wie weigert maakt zich ook verdacht. Het parket rekent daarop.”

Anderzijds vraagt Vermassen zich af waarom het parket tot vandaag gewacht heeft om met de nieuwe DNA-technieken aan de slag te gaan, want twee jaar geleden werd op die manier al een zaak in Nederland opgelost: “Het dossier is in Dendermonde weggehaald om het een stille dood te laten sterven. Ik heb het dan weer opgerakeld en er is een nieuwe ploeg (onderzoekers, nvdr) aangesteld, en die willen nu wel zoeken. Vroeger wou men vooral dat er niet gezocht werd.”

Vermassen blijft er dus bij dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gemanipuleerd is, al ziet hij dat met het nieuwe onderzoek niet meer gebeuren: “Die tijd is voorbij. Maar als men nu echte daders gaat aanhouden, dan denk ik dat die gaan chanteren. In de zin van: als je mij niet laat gaan, dan noem ik namen van zeer hooggeplaatsten en dan zit je met de brokken. En daar ben ik niet zo gerust in. ”

Bron » VRT Nieuws