“Laat een waarheidscommissie klaarheid scheppen over Bende van Nijvel-onderzoek”

Volgens professor emeritus criminologie Paul Ponsaers moet een onafhankelijke waarheidscommissie opheldering brengen rond het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat heeft hij gezegd in De wereld vandaag op Radio 1. “Dat kan wat mij betreft gebeuren door een parlementaire onderzoekscommissie, of door een onafhankelijke onderzoekscommissie: de vorm is ondergeschikt aan het doel.”

Ponsaers schreef eerder al een boek over de Bende van Nijvel. Hij volgt het dossier al jaren. “Het is iets geworden wat je een leven lang meesleept”, zegt hij daarover. “Al hoop ik natuurlijk dat de zaak nu snel opgelost geraakt, nu er de voorbije dagen verschillende dingen naar boven zijn gekomen.”

Die klaarheid moet wat Ponsaers betreft komen van wat hij “een waarheidscommissie” noemt. In het verleden hebben twee parlementaire onderzoekscommissies het dossier al onderzocht. “De exacte vorm daarvan, is bespreekbaar. Dat kan een parlementaire onderzoekscommissie zijn, of een onafhankelijke onderzoekscommissie, die de zaak volledig als buitenstaander herbekijkt.”

Duizendkoppig monster

Ponsaers vergelijkt het dossier van de Bende van Nijvel met een duizendkoppig monster. “Of misschien zelfs miljoenkoppig. Daarom moeten de speurders keuzes maken. Ze moeten niet proberen om álle pistes te onderzoeken, en alle openstaande deuren definitief te sluiten. Ze moeten vooral een antwoord proberen zoeken op de vragen waarmee de bevolking nu specifiek worstelt, in plaats van zich bezig te houden met elke naam die halvelings in het dossier staat.”

In dat opzicht vindt Ponsaers het veelzeggend dat er de voorbije dagen opnieuw veel tips zijn binnengekomen. “De samenwerking vanuit de bevolking is bijzonder groot. Mensen willen na al die jaren nu écht antwoorden. In geval van groot banditisme zou die samenwerking minder groot zijn, omdat mensen zich eerder angstig zouden voelen. Nu gaat het om een dossier dat de werking van de staat fundamenteel bedreigt.”

Dat het speurdersteam zelf de voorbije jaren doelbewust elementen in de doofpot zou gestoken hebben: daar stuurt Ponsaers niet op aan. “Het klopt naar mijn gevoel wel dat de piste rond de Rijkswacht onvoldoende is onderzocht destijds. Als je natuurlijk niet weet in welke richting he moet gaan zoeken, dan wordt het wel moeilijk. Ik weet dat mensen zich altijd zullen bezighouden met het bedenken van complottheorieën. Daar gaat het volgens mij niet over.”

“Mijn persoonlijke overtuiging is dat de Bende van Nijvel bestaat uit enkele gefrustreerde mislukkelingen die uit verschillende staatsapparaten – waaronder de Rijkswacht – zijn gegooid. Vanuit die frustratie hadden ze zowel het politieke motief als de voorkennis om het apparaat waar ze ooit zelf deel van hebben uitgemaakt schade toe te brengen.”

Bron » VRT Nieuws