Hoofd van onderzoek Bende van Nijvel: “Nieuwe piste naar daders is geloofwaardig”

Het gerecht zou weten wie ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel is. Dat schrijft De Morgen en werd door het hoofd van het onderzoek bevestigd aan onze redactie. Het zou gaan om een ex-rijkswachter uit Aalst die enkele jaren geleden overleed.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 een aantal bloedige overvallen op grootwarenhuizen, met 28 doden als gevolg. De daders, vermoedelijk drie, werden nooit gevonden, al werd er toen al richting toenmalige rijkswacht gekeken.

Begin dit jaar zou een familielid van een in mei 2015 overleden rijkswachter uit Aalst, C.B., volgens De Morgen contact gezocht hebben met de federale gerechtelijke politie. De man zou voor zijn dood hebben toegegeven dat hij ‘De Reus’ van de Bende was. Hij zou eind jaren ‘70 voor de speciale elite-eenheid Diane hebben gewerkt en daarna terug naar de rijkswacht zijn gestuurd. Tijdens de raids zou hij telkens op vakantie zijn geweest en hij diende ook een medische fiche in voor een voetblessure. Getuigen hadden tijdens de overvallen opgemerkt dat ‘De Reus’ mankte. Ook de rest van de beschrijving zou kloppen.

“Geloofwaardig”

Het hoofd van het Bende-onderzoek, procureur-generaal Christian De Valkeneer, bevestigt dat de piste van de ex-rijkswachter geloofwaardig is en momenteel wordt uitgespit. “Enkele maanden geleden hebben wij informatie over een mogelijk bendelid gekregen”, zegt hij in een reactie aan Het Nieuwsblad. “Het gaat om een piste die al meermaals is aangehaald in het dossier, namelijk de betrokkenheid van rijkswachters, inzonderheid leden van groep Diane. Het is wel de eerste keer dat wij concrete elementen krijgen over rijkswachters die betrokken zijn.”

Tot nu toe werd in algemene termen gesproken over “de rijkswacht” of “leden van de groep-Diane”, nu zou er dus voor het eerst een naam op tafel liggen. “Wat ons verteld is stemt overeen met wat wij weten. Dat maakt de informatie geloofwaardig. We moeten voorzichtig zijn. We hebben geen harde bewijzen. Maar we hebben ook geen elementen kunnen verzamelen die deze piste onderuit halen”, aldus nog De Valkeneer.

Vermassen

Vorige week had Jef Vermassen nog gezegd dat de waarheid over de Bende van Nijvel al lang bekend is, maar angstvallig wordt achtergehouden. “Ze hadden het al lang kunnen doen, maar het mag blijkbaar niet.” Vermassen is de advocaat van David Van De Steen. Die werd in 1985 als 9-jarige van vlakbij neergeschoten door ‘De Reus’ bij de overval op de Delhaize in Aalst, maar overleefde als bij wonder. Zijn moeder, vader en zus overleefden de aanval niet. In totaal vallen er bij de raid acht doden.

Bron » Het Nieuwsblad