Hoofd onderzoek Bende van Nijvel: “Na onthulling Chris B. al zeker meer dan 100 tips gekregen”

De recente onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel hebben een stroom aan tips op gang gebracht. Dat heeft Christian De Valkeneer, procureur-generaal in Luik en hoofd van het onderzoek, laten weten aan VRT NWS. “We hebben de afgelopen twee weken al veel tips ontvangen. Hoeveel precies weet ik niet, maar zeker meer dan 100.”

Bijna twee weken geleden dook de naam van Chris B. voor het eerst op in de media. Hij wordt gelinkt aan de Bende van Nijvel en genoemd als mogelijke “Reus”. Sindsdien is er een stroom van tips op gang gekomen. “We hebben veel tips binnengekregen via allerlei kanten: de onderzoekers, de groene lijn, de minister van Justitie, ikzelf of mijn collega’s. Hoeveel precies weet ik niet, maar zeker meer dan 100”, zegt Christian De Valkeneer, hoofd van het onderzoek. Of er tussen al die tips al een gouden tip is binnengelopen – zoals advocaat Jef Vermassen gisteren liet optekenen – weet hij niet.

“Elementen met link naar rijkswacht krijgen sinds getuigenis Chris B. een andere kleur”

De Valkeneer benadrukt ook dat alle elementen uit het verleden met een link naar de rijkswacht nu een andere kleur hebben gekregen. “We moeten al deze elementen verzamelen, bekijken en linken proberen leggen.” In het verleden waren er volgens hem al een aantal getuigenissen van rijkswachters die merkwaardige bevelen gekregen hadden. “Er waren bijvoorbeeld rijkswachters die in hun eenheid aanwezig waren toen ze de feiten vernamen. Zij zeiden: “Normaal moeten alle ploegen dan naar buiten, wij moesten binnen blijven”.”

Een formeel bewijs dat de piste van de rijkswacht bewezen is, is dat niet. “Of het toeval was, of er een link is met het dossier: dat is een moeilijke vraag. Het is voorbarig om te zeggen dat de piste van de rijkswacht bewezen is. Het blijft informatie en geen bewijs.”

Onderzoek gaat verder

Intussen gaat het onderzoek naar Chris B. onverminderd verder. Zo zijn speurders langsgegaan bij een schietclub in Aalst. “We proberen de banden en linken van Chris B. op de kaart te zetten.”

Bron » VRT Nieuws