Riskeert Vermassen niet door zijn openbaring het onderzoek stokken in de wielen te steken?

Ach wat, laten we niet hypocriet doen: advocaat Jef Vermassen is een geschenk voor de Belgische media. De raadsman van Bende-slachtoffer David Van de Steen kwam gisteren plots op VTM NIEUWS op de proppen met een nieuwe verklaring van “doorslaggevende” aard in het Bende-dossier. Een gouden tip, zo luidde het: “De politie heeft hiermee nu genoeg om de zaak van de Bende van Nijvel op te helderen.”

Wilde u meer weten? Natuurlijk, wij journalisten ook. Net als alle speurders. De Luikse procureur-generaal en huidig hoofd van het Bende-onderzoek, Christian De Valkeneer, liet aan de VRT weten dat hij “zeer nieuwsgierig” is en Vermassen al een mail heeft gestuurd. Waarop Vermassen schamper antwoordde en uithaalde naar de snelheid waarmee het gerecht werkt in deze zaak. De slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van de Bende zaten allicht ook op het puntje van hun stoel. Helaas, meer kon of wilde Vermassen niet kwijt. Of toch: volgens Vermassen zijn er nog betrokkenen van de zaak in leven.

Journalistiek speurwerk van De Morgen levert meerdere bronnen op die de getuigenis van Vermassen linken aan de mogelijke verklaring van een ex-rijkswachter van de brigade-Aalst. Die legde volgens de bronnen twee weken geleden een getuigenis af bij de federale politie. Daarin vertelt hij hoe hij op de avond van 9 november 1985 iets voor halfacht ’s avonds opdracht kreeg om een voor Delhaize gestationeerd R4’tje met twee zwaarbewapende rijkswachters te laten wegrijden. Even nadien brak de Bende-hel los. Volgens de nieuwe verklaring waren daarvoor “orders van hogerhand” gekomen en noemt hij de naam van een hiërarchische overste.

Geen speurder die officieel deze piste wil bevestigen, en ook Vermassen wil zijn verklaring niet linken aan die van de ex-rijkswachter. Volgens hem “lekt het over enkele dagen vanzelf wel uit”.

Misschien heeft Vermassen met zijn verhaal voor de ultieme doorbraak gezorgd in het Bende-dossier. Het is mede maar niet alleen dankzij hem dat het Bende-dossier recent weer onder de aandacht is gekomen en tot nieuwe pistes heeft geleid. Maar als Vermassen gelijk heeft over ‘het doorslaggevende karakter’ van de nieuwe verklaring, riskeert hij dan niet door zijn openbaring het onderzoek stokken in de wielen te steken? Door potentiële betrokkenen te alarmeren en iedereen die ooit het onderzoek dwarsboomde een nieuwe reden te geven om opnieuw druk uit te oefenen?

En wat als Vermassen de nieuwe verklaring verkeerd inschat? Dat het geen ‘gouden tip’ betreft. Heeft hij dan niet alle slachtoffers en nabestaanden valse hoop gegeven? Beïnvloedt hij dan het onderzoek niet op een ongunstige manier? En is zijn getuigenis dan niet eerder fake news dan nieuws?

Iedereen wil de waarheid kennen in het Bende- dossier. Hopelijk helpt deze ‘gouden tip’ in die richting. Misschien ook niet. Wanneer was spreken ook weer zilver en zwijgen goud?

Bron » De Morgen | An Goovaerts