Vermassen: “Mensen in nette burgerpakken achter de Bende”

“Mensen in nette burgerpakken hebben de Bende van Nijvel mogelijk gemaakt”, dat zegt advocaat Jef Vermassen in een interview met VTM NIEUWS. De raadsman van slachtoffer David Van de Steen denkt dat we binnenkort eindelijk zouden kunnen weten wie er achter de Bende van Nijvel zit. “Er zijn nog betrokkenen in leven”, zegt Vermassen. “Ook van de organisatie die het mogelijk gemaakt heeft, mensen in nette burgerpakken.”

“Ik denk dat we een zeer belangrijke tip hebben die de zaak van de Bende van Nijvel kan ophelderen”, bevestigde Vermassen vanmiddag al in de studio van VTM NIEUWS. Hij verwijst daarvoor naar een “nieuwe, doorslaggevende verklaring”, die veertien dagen geleden afgelegd is.

In een gesprek achteraf voegt hij daar nog aan toe dat hij denkt dat ook van de “organisatie die het mogelijk gemaakt heeft” nog mensen in leven zijn. Een organisatie of een instantie die de bendeleden aanstuurde dus, maar wie of wat hij precies bedoelt, zegt Vermassen niet.

“Thailand is een mooi reisdoel”

Ook in het buitenland zijn nog betrokkenen in leven, denkt Vermassen. “Thailand is een mooi reisdoel”, laat hij zich ontvallen in het interview. Thailand is het land waar Robert Beijer woont, een Brusselse veroordeelde ex-rijkswachter die al heel lang in verband gebracht wordt met de Bende van Nijvel. Maar ook dat bevestigt Vermassen niet: “Het onderzoek zal dat uitwijzen.”

En ook politici zijn betrokken, herhaalt Vermassen. “Jazeker. Niet dé politiek, die bestaat niet. Maar wel bepaalde individuen. Ze worden al 32 jaar genoemd.”

Doorslaggevende verklaringen

Vermassen en zijn cliënt kregen de afgelopen weken naar eigen zeggen een groot aantal verklaringen binnen. Sommige daarvan zijn volgens hem “van zeer doorslaggevende aard”, zo zei hij in de studio van VTM NIEUWS. Die getuigenissen speelde hij allemaal door aan het onderzoeksteam dat de Bende van Nijvel onderzoekt. “Daar zitten soms belangrijke dingen tussen, zaken waarvan je denkt: ga ik nu van mijn stoel vallen, of hoe zit het ermee?”

In detail treden over die tips doet Vermassen niet. “In het belang van het geheim van het onderzoek kan dat niet”, zegt hij. Daar heeft hij sinds de aangekondigde versterking – met leden van het Comité P, de federale gerechtelijke politie en het federaal parket – trouwens weer alle vertrouwen in. “Als die echt aan de slag gaan en ze werken samen in plaats van tegen elkaar, dan zitten we goed.”

Procureur-generaal: “Niet op de hoogte”

Procureur-generaal Christian De Valkeneer laat aan VTM NIEUWS weten dat hij niet op de hoogte is van de gouden tip en dat hij nieuwsgierig is. Hij gaat Vermassen uitnodigen voor een vergadering.

Bron » VTM Nieuws