Jef Vermassen: ‘Gouden tip binnengekomen die zaak Bende van Nijvel kan ophelderen’

‘Er is veertien dagen geleden een verklaring afgelegd die van zeer doorslaggevende aard is en die volgens mij een openbaring is van wie er achter de Bende zit.’ Dat heeft advocaat Jef Vermassen woensdagmiddag gezegd in het VTM Nieuws.

Volgens Vermassen kanhet eindelijk duidelijk worden ‘hoe het mogelijk is dat er een aanslag is gebeurd zonder dat de politie tussenbeide is gekomen’. ‘Of we alles te weten gaan komen, dat weet ik niet. Maar ik ben wel gelukkig dat het onderzoeksteam serieus is uitgebreid. Negen mensen uit verschillende hoeken, dat is niet min. Comité P is het gewoon om politiemensen te ondervragen over deontologische fouten. Maar belangrijk is dat ook het federale parket erbij komt. Met dat alles samen kan het echt niet langer meer in de doofpot gestoken worden. Ik heb er vertrouwen in’, vertelde de advocaat woensdagmiddag in het VTM Nieuws.

De strafpleiter is er bovendien van overtuigd dat er nog steeds daders in leven zijn. ‘Sommigen niet in ons land. En we moeten er eerlijk in zijn: als die mensen in het nauw komen, dan kunnen die gevaarlijk zijn.’

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel kwam twee weken geleden in een stroomversnelling nadat bekendraakte dat het gerecht zou weten wie ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel is. Sindsdien is er een hele lading nieuwe tips binnengekomen bij zowel politie als advocaat Vermassen.

Verregaande dreigementen

‘Die tips komen onder meer van mensen die vlak na de aanslagen verklaringen hebben afgelegd, maar nadien niet meer zijn onderzocht’, zegt de advocaat. Hij geeft daarbij een concreet voorbeeld. ‘Zo waren er mensen die vlak voor de aanslag iemand hebben zien toekomen op de plaats van de feiten. Zij gaven even later een persoonsbeschrijving door aan de onderzoekers. Maar wat blijkt? Hun wagen werd tijdens die verklaring gewoon gestolen. Maar het gruwelijkste detail: de wagen werd enkele weken later teruggevonden in het kanaal, met in de koffer een lijk. Van intimidatie gesproken’, aldus Vermassen.

Bron » De Morgen