“Heeft Vermassen méér gevonden in dossier Bende van Nijvel dan iedereen die er al 35 jaar op zit?”

Al 35 jaar zit advocaat Peter Callebaut in het dossier over de Bende van Nijvel. Hij plaatst heel wat vraagtekens bij de uitspraak van zijn collega Jef Vermassen, die gisteren verklaarde dat hij dacht te weten wie de Bende van Nijvel is. “Heeft Jef Vermassen meer gevonden in het dossier dan al die magistraten, politiemensen, journalisten die al 35 jaar op dit dossier zitten?”, vertelt hij in De Wereld Vandaag op Radio 1.

“Ik denk dat ik weet wie de Bende van Nijvel is.” Met die uitspraak heeft advocaat Jef Vermassen gisteren heel wat stof doen opwaaien. Ook bij collega-advocaat Peter Callebaut, die verschillende nabestaanden vertegenwoordigt. “Ik ben een van de gelukkigste advocaten van het ogenblik als ik een dossier van 35 jaar oud zal kunnen afsluiten in de wetenschap dat de daders gekend en gevat zijn. Ik zal meester Vermassen morgen dan ook vragen om het mede te delen”, reageert hij enigszins sceptisch. “Ik heb al heel wat gehoord en gezien, veel verhalen gelezen, heel wat stellingen gehoord.”

Omvang van het dossier: 3 miljoen bladzijden of een ruime sportzaal vol: “Onoverzichtelijk kluwen als je niet van het begin gevolgd hebt”

De omvang van het dossier bedraagt volgens de advocaat op dit ogenblik zo’n drie miljoen bladzijden. “Dat is een ruime sportzaal vol. Als je dat niet van in het begin gevolgd hebt, is het een onoverzichtelijk kluwen.”

“Ik plaats een aantal vraagtekens bij die uitspraak: Heeft Jef Vermassen meer gevonden in het dossier over de Bende van Nijvel dan al die magistraten, politiemensen, journalisten die al 35 jaar op dit dossier zitten?” De piste van de Staatsveiligheid en de Groep Diane, die Jef Vermassen opwerpt, is al in het oneindige uitgespit, zegt Callebaut.

“Ik hoop dat men binnen de verjaring nog namen gaat bovenspitten”

Toch hoopt Callebaut uit de grond van zijn hart dat de waarheid nog bovenkomt. “Voor de slachtoffers en nabestaanden blijft het een groot vraagteken. De termijn van verjaring is al verlengd, ik hoop dat de ze binnen de verjaring nog namen gaan bovenspitten.” Toch plaatst hij ook hier een bedenking: “De eerste overval was in 1982, de laatste in 1985. We zijn 2017. Zelfs als men nu nog achterhaalt wie het gedaan heeft, gaat men de daders dan ooit nog voor een rechtbank krijgen?”

Bron » VRT Nieuws