Wijst ‘gouden tip’ over Bende van Nijvel op een inside job van de rijkswacht?

Een ex-rijkswachter beschuldigt zijn vroegere oversten ervan dat ze op 9 november 1985 in een perfect samenspel met de Bende van Nijvel een wagen met twee gewapende rijkswachters wegriep, enkele minuten voor daar de hel losbarstte. Voor Jef Vermassen is dit de ‘gouden tip’.

Jef Vermassen gooide gisteren opnieuw een bom, deze keer op VTM: “Veertien dagen geleden is er een verklaring afgelegd die van zeer doorslaggevende aard is. Het is volgens mij een openbaring over wie erachter zit. Dit kan verklaren hoe het mogelijk is dat zo’n aanslag gebeurt zonder dat de politie tussenbeide kwam. Ik denk dat men nu genoeg weet om de zaak op te helderen.”

De tip dateert van voor de ontmaskering van Christiaan Bonkoffsky in De Morgen en Het Laatste Nieuws. Er werd nog druk gespeculeerd, nadat Vermassen zich op 15 oktober op TV-Oost had laten ontvallen dat hij de naam van de Reus kende.

Zijn uitspraak was toen profetisch. Nu ook? De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer liet gisteren aan VRT weten dat hij “zeer nieuwsgierig” is en Vermassen al een mail heeft gestuurd.

Bende-psychose

Volgens onze informatie verwijst Vermassen naar een verklaring die een oud-rijkswachter van de brigade-Aalst kort na 15 oktober spontaan ging afleggen bij de federale politie. Hij deed daarin uit de doeken hoe hij de avond van 9 november 1985 iets voor halfacht ’s avonds opdracht kreeg om een voor Delhaize gestationeerde Renault R4 met twee zwaarbewapende rijkswachters te laten wegrijden.

Alle Delhaize-grootwarenhuizen genoten in die dagen – in volle Bende-psychose – extra rijkswachtbewaking. Het was ongewoon dat die een halfuur voor sluitingstijd werd opgeheven, maar in Aalst gebeurde het die avond toch. Tot grote verbazing van de oud-rijkswachter.

Alsof het zo was afgesproken, verscheen de Golf GTI van de Bende van Nijvel enkele minuten nadat het rijkswacht-R4’tje was weggereden. Volgens de nieuwe verklaring waren daarvoor “orders van hogerhand” gekomen. Volgens de getuige was het allerminst toeval. Hij noemt ook de naam van minstens één hiërarchische overste die het bevel gaf om het R4’tje te doen wegrijden. In grote lijnen luidt zijn verhaal: “De aanslag in Aalst was een inside job van de rijkswacht.”

De inhoud van de verklaring werd ons gisteren bevestigd door meerdere bronnen, niet door Jef Vermassen. Hij wou aan De Morgen enkel kwijt: “Dat lekt over enkele dagen vanzelf wel uit.”

De verklaring van de Aalsterse oud-rijkswachter is na goed twee weken blijkbaar nog niet overgemaakt aan de speurders in Charleroi. “Ik hoor nu dat de tip nog niet tot bij de procureur-generaal is geraakt”, zei Vermassen gisteravond. “Maar de verklaring is er, ze is afgelegd, en bij justitie gaat het nog altijd met het tempo van paard en kar. Ik doe dit om aan de kar te trekken.”

Volgens Vermassen valt uit de verklaring ook op te maken dat er nog leden van de Bende in leven zijn en in België wonen.

Vermassen, die optreedt voor slachtoffer David Van de Steen, is gelukkig met de toezeggingen die justitieminister Koen Geens (CD&V) dinsdag deed in de commissie-justitie. De cel Waals-Brabant, nu vijfkoppig, wordt uitgebreid met vijf voltijdsen. Er komt ook versterking van het Comité P en het federaal parket. Op 6 december vindt voor het eerst in jaren een ontmoeting met Bende-nabestaanden plaats.

Op sociale media kreeg Vermassen er gisteren weer behoorlijk van langs, zeker toen bleek dat hij na zijn optreden bij VTM zijn nieuwe boek ging signeren op de Boekenbeurs.

Jef Vermassen: “Het laat mij koud. Er zijn nu mensen die zeggen dat ik het doe voor die 250.000 euro (premie die Delhaize ooit uitloofde voor de gouden tip, DDC). Daarom was de uitdrukking ‘gouden tip’ op VTM misschien ongelukkig gekozen. Dit gaat totaal niet om die premie. Er is trouwens niet één Belg of één tip die deze zaak gaat ophelderen. Wij moeten nu krachten bundelen en er vooral blijven op toezien dat men doorwerkt op de sporen die er zijn.”

Bron » De Morgen | Douglas De Coninck