Gouden tip over Bende van Nijvel werd al onderzocht

Het denkspoor waarbij een ex-rijkswachter van de brigade-Aalst toegaf dat zijn hiërarchie betrokken was bij de Bende van Nijvel, is non-nieuws, zegt procureur-generaal De Valkeneer.

Jef Vermassen, de advocaat van een van de slachtoffers van de Bende van Nijvel, zei woensdag aan VTM dat twee weken geleden een verklaring werd afgelegd, die van doorslaggevende aard is. ‘Ik denk dat men nu genoeg weet om de zaak op te helderen’, zei hij over de gouden tip.

Vermassen verwijst naar de getuigenis van een ex-rijkswachter van de brigade-Aalst. Die zei dat hij op 9 november 1985 het bevel moest geven om de bewaking aan de Delhaize in Aalst een halfuur voor sluitingstijd af te blazen, enkele minuten voor er een overval plaatsvond.

Hij noemde ook de naam van minstens één hiërarchisch overste die het bevel gaf om het R4’tje te doen wegrijden. Met andere woorden: de aanslag was een inside job van de rijkswacht.

Dit denkspoor verscheen al in 1985 in de pers. De officiële uitleg van de rijkswacht was toen dat de bewaking een halfuur voor sluitingstijd werd teruggetrokken, omdat het geld uit de kassa’s van Delhaize al was opgehaald door een privébewakingsbedrijf.

Ook Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, ­bevestigt dat. ‘De denksporen van Vermassen werden al gecon­troleerd en hebben nergens toe geleid. Het gaat om non-nieuws.’

Bron » De Standaard